Putin i Xi nadgledali puštanje u pogon ruskog plinovoda do Kine

Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping u ponedjeljak su nadgledali puštanje u pogon važnog plinovoda kojim će se prirodni plin dopremati od Sibira do sjeveroistoka Kine, što je gospodarski i politički poticaj vezama između Moskve i Pekinga.

Početak protoka plina plinovodom Snaga Sibira odražava ruske napore okretanja prema istoku u pokušaju ublažavanja štete od zapadnih financijskih sankcija nametnutih zbog aneksije ukrajinskoga Krima 2014.

Taj je korak učvrstio položaj Kine kao glavnoga ruskog izvoznog tržišta, a Rusiji dao potencijalno enormo veliko novo tržište izvan Europe.

Dolazi u vrijeme kad se Moskva nada pokrenuti  dva druga velika energetska projekta: Sjeverni tok 2 – podzemni baltički plinovod do Njemačke, i plinovod Turski tok do Turske i južne Europe.

Plinovod Snaga Sibira dug 3000 kilometara dopremat će plin iz plinskih polja Čajandinskoje i Kovitka u istočnom Sibiru, projekt za koji se očekuje da će trajati tri desetljeća te da će donijeti 400 milijardi dolara ruskoj državnoj blagajni.

“To je stvarno povijesni događaj ne samo za globalno energetsko tržište nego i za sve nas, za Rusiju i Kinu”, rekao je Putin koji je pratio puštanje u pogon putem videoveze iz ruskoga crnomorskoga odredišta Sočija.

“Ovim korakom rusko-kineska strateška suradnja u energetici podiže se na kvalitativno novu razinu te nas približava izvršenju zadatka, postavljenog zajedno s kineskim čelnikom Xijem Jinpingom, ostvarenja bilateralne trgovine u vrijednosti 200 milijardi dolara do 2024.”, dodao je Putin. 

(Hina)