Putin i Macron nadaju se da će se Trump i Kim ipak sastati

Putin, Macron
EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da Moskva žali zbog otkazivanja sastanka na vrhu između SAD-a i Sjeverne Koreje, a francuski predsjednik Emmanuel Macron pozvao je dvije zemlje da nastave raditi na denuklearizaciji korejskog poluotoka.

Američki predsjednik Donald Trump otkazao je ranije u četvrtak povijesni sastanak sa sjevernokorejskim čelnikom Kimom Jongom Unom zakazan za lipanj zbog “otvorenog neprijateljstva” Pyongyanga.

Govoreći nakon sastanka s Macronom u St.Petersburgu, Putin je rekao kako se nada da će se summit Trumpa i Kima ipak održati.

Macron je izjavio kako se nada da je Trumpov potez “samo zastoj u procesu koji treba nastaviti”.

Komentirajući izvješće nizozemskih istražitelja o rušenju malezijskog zrakoplova MH17 nad Ukrajinom 2014. kada je poginulo 298 ljudi, ruski predsjednik je rekao da će ga Moskva analizirati. Rusija je ranije u četvrtak objavila da s nesrećom nema nikakve veze.

Macron je pozvao Moskvu da se “konstruktivno” nosi s izvješćem istražitelja koji su zaključili da je ruska postrojba ispalila raketu koja je oborila zrakoplov nad istočnom Ukrajinom.

Francuski predsjednik rekao je da će ovoga ljeta otputovati na Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji samo ako francuska reprezentacija uđe u polufinale.

Aktivisti za ljudska prava, uključujući Human Rights Watch, zatražili su od Macrona da bojkotira prvenstvo zbog uloge Rusije u ratu u Siriji.

Francuska i Rusija žele osnovati koordinacijski mehanizam između svjetskih sila kako bi se nastavilo s traženjem političkog rješenja za tu zemlju, rekao je Macron.

Pojasnio je da je ideja koordinirati tzv. proces u Astani, u kojem sudjeluju Rusija, Turska i Iran s “manjom skupinom” koju bi okupila Francuska, a uključivala bi Veliku Britaniju, Njemačku, Jordan, SAD i Saudijsku Arabiju.

Ranije međunarodne skupine, koje su za istim stolom okupile protivnike i pristaše sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, nisu uspjele pronaći rješenje za okončanje sedmogodišnjeg građanskog rata. (H)