Putin bez pardona: U tamnicu bacio milijardera pa poručio da politika nema veze s tim

Kremlj je u ponedjeljak odbacio nagađanja da politički obračuni stoje iza uhićenja ruskog milijardera osumnjičenog za pronevjeru 35 milijuna eura, što je izazvalo šok u ruskim političko-financijskim krugovima pred formiranje nove vlade.

Suosnivač konglomerata Summe, Zijavudin Magomedov, čije je bogatstvo Forbes procijenio na 1,2 milijarda dolara, pritvoren je u subotu navečer pod optužbama za prijevaru, veliku pronevjeru novca i organizaciju kriminalne skupine.

Ruski mediji dovode to u vezu dijelom s izgradnjom novog stadiona u Kalinjingradu za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018.

Afera, jedna od najvećih u poslovnim krugovima od uhićenja oligarha Mihaila Hodorkovskog, izazvala je razna nagađanja o motivima, posebno u trenutku kada Vladimir Putin, koji je 18. ožujka dobio četvrti mandat, treba formirati novu vladu, što se očekuje nakon njegove svečane prisege početkom svibnja.

“To su samo tračevi politologa”, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, odgovarajući na pitanje o mogućim obračunima klanova u pozadini tog uhićenja.

Magomedov (49) se strelovito probio osiguravši unosne javne ugovore tijekom mandata predsjednika Dmitrija Medvedeva (2008-2012), čijim ga se smatra čovjekom od povjerenja i čiji ostanak na čelu vlade mnogi stavljaju pod znak pitanja. Studirao je sa zamjenikom premijera Arkadijem Dvorkovičem.

Osumnjičen je da je s bratom pronevjerio 2,5 milijarda rublji ili 35 milijuna eura javnog novca na raznim građevinskim projektima, prenijele su ruske agencije. On odbacuje sve optužbe.

Grupa Summa bavi se velikim projektima na području infrastrukture i energetike.

Dnevnik Kommersant ocijenio je u uvodniku da bi se njegovo uhićenje moglo odraziti na sastav nove vlade. (Hina)