Povezite se

Politika

Pupovac: Živimo pod utjecajem konzervativne politike HDZ-a iz 2013.

Objavljeno

-

Pupovac o štrajku prosvjetara, izborima, koaliciji, HVIDRA-i

Predsjednik SDSS-a i član vladajuće koalicije Milorad Pupovac u nedjelju je ponovio podršku štrajku u školama i rekao da treba postići kompromis s HNS-om koji je svoj ostanak u koaliciji uvjetovao ispunjavanjem zahtjeva školskih sindikata.

“Stanje u prosvjeti već godinama nije dobro. 2008. je tadašnja vlada već značajno smanjila plaće prosvjetarima i kada je došlo vrijeme nakon krize da se ono što je dogovoreno i obećano  realizira to se nije realiziralo nego se razvlačilo u nekoliko obroka. To se osjeti na uvjetima rada, na entuzijazmu i kvaliteti. To treba mijenjati”, poručio je Pupovac u HRT-ovoj emisiji Nedjeljom u dva. 

Ako se u zdravstvu povećaju plaće, ne može se reći prosvjetarima da se njima ne mogu povećati i da su manje vrijedni, ustvrdio je. 

Smatra da treba nastaviti pregovore kako bi se postigao kompromis između vlade i sindikata.

“Ako Vlada mora pasti zbog pritiska HNS-a, neka padne ali mislim da se oko toga mora naći kompromis jer taj iznos sredstava u odnosu na ukupno trošenje u proračunu nije velik. Treba vidjeti kako da se udovolji ljudima čiju kvalitetu rada treba održavati i čuvati. U suprotnom ćemo doći u situaciju da ljudi neće htjeti raditi taj posao”, rekao je Pupovac.

Za ponašanje HNS-a koji prijeti izlaskom iz koalicije ako se ne udovolji zahtjevima školskih sindikata, rekao je da ga ne bi nazvao ultimatumom, jer je HNS ušao u koaliciju s namjerom da u sferi obrazovanja i prosvjete napravi reforme i poboljša uvjete rada.

“To je bila jedna od ključnih točaka njihova programa u ovoj vladi, rekao je Pupovac. U slučaju da se ne postigne dogovor između ostatka koalicije i HNS-a to bi dovelo do potkopavanja njihovog glavnog cilja i politike u ovoj vladi, smatra Pupovac.

Dodao je i kako je u zadnjih 5 do 6 godina u Hrvatskoj borba oko koncepta obrazovanja bila jedna od glavnih tema nacionalne politike.

“Radilo se o pokušaju da se temeljito izmijeni koncept obrazovanja, da se od građanskog koncepta ide prema jednom tradicionalističkom konceptu, koji će se temeljiti na klerikalnim, a ne na modernim vrijedostima. U takvim okolnostima napravljeni su iskoraci – zaustavljeni su retrogradni procesi, povećana ukupna sredstva za obrazovanje, a pokušalo se napraviti  i iskorak u pojedinim područjima, kako ih je vidjela ministrica Divjak”, rekao je Pupovac.

Vezano uz predstojeće predsjedničke izbore, kazao je kako u SDSS-u za sada nisu odlučili dati podršku niti jednom od kandidata za tu funkciju. “Želimo da se kampanja koja je krenula od izrazito desne pozicije, počne vraćati prema centru i da se slika izbalansira i tada ćemo imati bolje pretpostavke za donošenje odluke o tome koga podržati”, rekao je.

Upozorio je i kako je Hrvatskoj potreban ozbiljan predsjednik jer se sada ta funkcija estradizirala i banalizirala.

Nije tu, kaže, samo riječ o aktualnoj predsjednici, već i o nekim drugim kandidatima koji čak i dolaze s područja estrade, a Hrvatska je ranjena zemlja i po mnogo čemu dezorijentirana nacija, društvo kojem nedostaju elementarni znakovi prema kojemu će se usmjeravati i gdje bi predsjednik države trebao biti orijentir na koju stranu trebamo ići. “Sada ne idemo nikuda, tapkamo na mjestu i tonemo”, upozorio je Pupovac.

Živimo pod utjecajem konzervativne politike HDZ-a iz 2013.

Snagu desnice u sadašnjem hrvatskom društvu objasnio je time da Hrvatska  “još uvijek živi u periodu politike koja se razvijala od 2013., planula 2014. i 2015. Riječ je bila, kaže, o   iznimno desnoj i konzervativnoj politici tadašnjeg HDZ-a. “Živimo pod utjecajem toga koliko god se aktualno rukovodstvo HDZ-a nastojalo odmaknuti od toga”, istaknuo je Pupovac.  

Predsjednik SDSS-a komentirao je i poziv iz Hvidre da se otvori dijalog na kojemu bi se razjasnila neke pitanja oko njegovih izjava koje je dao u posljednje vrijeme, a čelnici Hvidre ga optužuju da je Hrvatsku izvrgnuo grubom omalovažavanju i usporedio s NDH zbog čega su ga kazneno prijavili Državnom odvjetništvu.

Pupovac kaže kako nije siguran da će u okolnostima predsjedničkih izbora i skorih komemorativnih događaja do toga doći.” Ali ako do toga dođe, i ako se nastavi s iskazivanjem te vrste spremnosti, nećemo odbiti. Imamo nekoliko važnih pitanja koja bismo stavili na stol i oko kojih bismo htjeli razgovarati  s tom udrugom”, kaže Pupovac. 

 Objasnio je i kako su mediji njegovu izjavu interpretirali kao usporedbu Hrvatske s NDH, a on je samo  kao hrvatski patriot izrazio najdublju zabrinutost za mogućnost da u Hrvatskoj počne jačati ideologija mržnje i nasilja kakva je postojala samo u vrijeme kvislinške NDH. 

“Samo sam izrazio najdublju bojazan da Hrvatska ne ode u tom smjeru i nisam jedini u ovoj zemlji koji tu bojazan ima na osnovi dnevnog uvida u grafite na fasadama, poruke na facebooku, objave na portalima, navijanja, pjevanja i glasove koji na različite načine kroz procese komemorativnih praksi nastoje legalizirati znamenja Za dom spremni kao nešto što je normalno u Hrvatskoj”, rekao je Pupovac.

Politika

Medved: Svi kandidati za ministre su se dokazali

Published

on

Ilustracija

Ministar branitelja Tomo Medved izjavio je u srijedu uoči užeg kabineta Vlade da su svi potencijalni kandidati za ministre odgovorne osobe koje su se dokazale u dosadašnjem radu te je izrazio zadovoljstvo što je njegov resor ostao autonoman istaknuvši da ima još puno posla.

“Konzultacije se još uvijek obavljaju. Uvjeravam vas da će tim koji će dobiti povjerenje od predsjednika Vlade Andreja Plenkovića biti uspješan, da ćemo raditi za dobrobit našega naroda i da su svi ljudi, koji su uključeni u razgovore i koji su potencijalni kandidati, odgovorni i svojim su dosadašnjim radom i iskustvom pokazali da se mogu nositi s tim velikim izazovima”, poručio je Medved. 

Dodao je kako u skladu sa svim potencijalnim krizama i rizicima, koji mogu uslijediti zbog pandemije koronavirusa i posljedica na gospodarskom planu, moraju strukturirati ustroj i ljude koji se s time mogu nositi. 

Na pitanje je li zadovoljan što je Ministarstvo branitelja ostalo autonomno, odgovorio je da strukturom ustroja Vlade odašilju poruke o tome koliko HDZ, Plenković i Vlada žele realizirati sva područja vezana za branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

“U konačnici, tako se odnosimo i prema svim drugim područjima”, poručio je Medved dodavši kako se mora imati jasnu sliku o izazovima, poteškoćama i problemima koje su vezane uz resor branitelja.

“Puno je toga što u partnerstvu s udrugama i hrvatskim braniteljima moramo učiniti i jako je puno razloga za ostanak i samostalno djelovanje tog resora”, ocijenio je. 

Nje htio govoriti o broju ministarstava, kao niti komentirati pojedine kandidate za ministre, a vezano za one koji će izgubiti funkciju ministra Medved je rekao da će ići u Hrvatski sabor svi koji su prošli na izborima.

Kratku izjavu dao je i ministar državne imovine Mario Banožić, kojeg se u medijima spominje kao izglednog novog ministra obrane. Na pitanje što treba imati osoba da bi bila ministar obrane odgovorio je da su to tri stvari – dobar izborni rezultat, stručnost i korektnost u svom poslu i odluku mandatara.

Ucitavanje vijesti

Politika

SDP od donatora dobio manje od Demokrata, Možemo!, Suverenista

Published

on

SDP je u prvoj polovici ove godine od donatora dobio oko 60 tisuća kuna, što je manje od Mrsićevih Demokrata, platforme Možemo!, Čačićevih Reformista, Hrasta, Hrvatskih suverenista, pokazuju u srijedu objavljena izvješća o donacijama.

 Uz izuzetak Domovinskog pokreta (DP) Miroslava Škore, izvješća o polugodišnjim donacijama objavljena su za sve veće političke stranke.

 Rok za dostavu izvješća Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) istječe u srijedu u ponoć, izvješća se dostavljaju unosom u sustav za nadzor financiranja, a DIP ih objavljuje prvog radnog dana od dana unosa.  

 Donatori, njih 73, SDP-u su ukupno uplatili 59.700 kuna, a jedini veći je Kristijan Bodrožić koji je u dva navrata donirao po 15 tisuća kuna.

 Većina donatora slabo je poznata široj javnosti, a od poznatih na popisu su samo SDP-ove zastupnice Ivana Posavec Krivec i Karolina Leaković koje su stranci donirale po tisuću kuna.

 Demokrati, stranka bivšeg SDP-ovca Miranda Mrsića, od donatora je dobila 68 tisuća kuna; gotovo trećinu, točnije 21 tisuću, dobila je od Bojane Hribljan, koja je bila stranačka kandidatkinja na izborima za Hrvatski sabor. Stranci je 11 tisuća kuna  darovala Jerina Dobrović, a pet tisuća Bartol Šimunić.

 Donatori su redoviti rad Političke platforme Možemo! podržali sa 83 tisuće kuna, ukupno ih je 143,  mahom su uplaćivali po nekoliko stotina kuna, jedini izuzetak je donacija Đure Capora od 10 tisuća kuna.

 Narodnoj stranci – Reformisti Radimira Čačića donatori su uplatili 103 tisuće kuna, Ilčićevu Hrastu 123 tisuće, Hrvatskim suverenistima 152 tisuće.

Iste osobe donirale Hrast i Suvereniste

 Zanimljivo je da su iste osobe (Ante Mihaljević, Maria Franović, Marko Franović, Mate Kosović, Zoran Rukavina), u gotovo jednakim iznosima, u rasponu od 21. 200 do 28. 300 kuna donirale i Hrast i Suvereniste, što je zakonski dopustivo. Građani, naime, kroz godinu mogu donirati više stranaka, ali svakoj za redoviti rad mogu dati najviše 30 tisuća kuna.

 Do sada objavljena polugodišnja izvješća pokazuju da su donatori, kao i prijašnjih godina, najskloniji bili HDZ-u kojem su za redovite političke aktivnosti darovali 560 tisuća kuna.

 Po iznosu dobivenih donacija slijede Hrvatska konzervativna stranka (164 tisuće), Hrvatski suverenisti (152 tisuće), Štromarov HNS (143 tisuće), Hrast (123 tisuće), Reformisti (103 tisuće), plaforma Možemo ! (83 tisuće),  Most (70 tisuća), Demokrati (68 tisuća), SDP (60 tisuća) itd.

 Donacije za redoviti rad ne treba miješati s onima za izbore, svake imaju svoj račun, posebno se objavljuju one redovite, posebno izborne.

 Niz stranaka izvijestio je da nije primio donacije, među njima su Pupovčev SDSS, HSU Silvana Hrelje, IDS, Glavašev HDSSB, Promijenimo Hrvatsku.

 Isto navode i nezavisni saborski zastupnici Vladimir Bilek (češka i slovačka manjina), Veljko Kajtazi (romska) i Željko Glasnović.

Svih 167 registriranih stranaka mora podnijeti izvješće

  Svih 167 registriranih političkih stranaka, nezavisni saborski zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju do 15. srpnja DIP-u dostaviti izvješća o donacijama.

 Oni koji to ne naprave rade prekršaj za koji mogu biti novčano kažnjeni – stranke od 10 tisuća do čak 100 tisuća kuna, a nezavisni zastupnici i vijećnici od dvije tisuće do 20 tisuća kuna.

Ucitavanje vijesti

Politika

Banožić novi ministar obrane, Horvatu graditeljstvo i imovina

Published

on

Mario Banožić, dosadašnji ministar državne imovine, prilično je izgledan kandidat za novog ministra obrane, piše u srijedu Jutarnji list.

Nakon što se odustalo od spajanja resora obrane i branitelja zbog pritiska unutar HDZ-a, jer su neki visokopozicionirani HDZ-ovci, kako doznaje dnevnik, argumentirali da ne bi bilo pametno zamjeriti se braniteljima nakon što će predstavnik SDSS-a postati potpredsjednik Vlade, definitivno je odlučeno da će ministar hrvatskih branitelja ostati Tomo Medved, ali da će preuzeti i potpredsjedničko mjesto u Vladi za nacionalnu sigurnost, odnosno bit će drugi čovjek u Vladi.

Budući daje pozicija ministra obrane ostala prazna nakon što je Damir Krstičević dao ostavku, a da Plenković i dalje želi Banožića u Vladi, on se nametnuo kao kandidat za tu poziciju, iako to nije konačna odluka.

No, iz više izvora u stranci i u Vladi doznajemo kako je dosta izgledno da će postati novi ministar obrane.

Darko Horvat bio bi ministar graditeljstva i državne imovine, dok ostaje otvoreno pitanje turizma.

Još uvijek postoje opcije da se turizam pripoji jednom od ministarstava i to megaministarstvu gospodarstva i energetike koje će voditi Tomislav Ćorić, ali jučer se pojavila informacija i da bi se Ministarstvu turizma zapravo pripojio resor zaštite okoliša ili da bi čak ostalo zasebno Ministarstvo.

U Vladi su svjesni da turizam i dalje mora biti važan resor, posebno sada u koronakrizi kada je taj sektor pretrpio veliku štetu, donosi Jutarnji list.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije