Pupovac vrišti od bijesa zbog Penavinog plakata: ‘Ništa mu nije sveto’

Izvor: D.Prša

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u petak je s Odborom za obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara najavio novi plan ovogodišnjeg obilježavanja 18. studenog.

“To je moj izbor, i u dobru i u zlu” slogan je 25. Kolone sjećanja u spomen na Jean-Michel Nicoliera, francuskog dragovoljaca koji je kao pripadnik HOS-a ubijen na Ovčari, a koji je prije smaknuća izgovorio ovu rečenicu. Penava je objavio i plakat obilježavanja vukovarske tragedije, na kojem su istaknuti simboli HOS-a. Ova odluka nije prošla nezapaženo, a sada se oglasio i lider SDSS-a Milorad Pupovac, koji je osudio Penavin potez.

 

“Do sada smo na komemoracijama imali različitih obilježja na ratnim zastavama, a imali smo i neslužbenih transparenata i zastava. Ovo je prvi put da se gradska vlast igra sa znamenjima i simbolima režima koji bi trebali biti daleko od svakog mjesta stradanja, a naročito stradanja kakvo je bilo vukovarsko”, rekao je Pupovac.

‘Ovo je zabrinjavajuće’

“Zabrinjavajuće je što to postaje, očito namjerno, sredstvo konfrontacije s ostakom političkog života u Hrvatskoj. Očito je da se vukovarsko stradanje pretvara u predmet predizborne kampanje. To je zabrinjavajuće, ali i suprotno zakonom propisanom pijetetu toga grada kao mjesta stradanja, a suprotno je i nekim drugim pozitivnim propisima u Republici Hrvatskoj. Ali, nekim ljudima ništa od toga nije ni važno, a još manje sveto”, kaže Pupovac i dodaje:

“Gradonačelniku Vukovara, kad je vodio kampanju proziv ćirilice, smetalo je jedno pismo, a sad mu ne smeta slovo za koje znamo što znači. Znamo da predstavlja sramotu za jedno pismo ako je ispisano kao na ovom plakatu. Ali, ponovit ću, nije mi namjera sudjelovati u predizbornoj kampanji gradonačelnika Vukovara, što on, očito, želi. Pamet nalaže da se ne treba uključivati u njegovu kampanju bez obzira što bismo o ovakvim stvarima mogli osjećati”, rekao je Pupovac.