Pupovac osudio Đakićevu “čestitku” kao govor mržnje, Plenkoviću i dalje potpora

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac osudio je u utorak objavu na facebooku Ivana Đakića, sina HDZ-ova saborskog zastupnika Josipa Đakića, koji je “čestitao” Srbima Božić fotografijom ustaše koji drži odrezanu glavu četnika, kao govor mržnje i poziv na nasilje, te izrazio sumnju da će pravosuđe to sankcionirati po službenoj dužnosti, no Vlada Andreja Plenkovića i dalje ima njegovu potporu.

Pozivajući se na odredbe Kaznenog zakona, Pupovac je na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru ustvrdio kako se u slučaju facebook “čestitke” radi o veličanju zločinačkog ustaškog režima i vrijeđanju njegovih žrtava, što je kažnjivo zatvorom do tri godine.

Više nema povjerenja u pravosudne institucije

No, više nema povjerenja da će nadležne pravosudne institucije učiniti ono na što ih zakon obavezuje – da takva kaznena djela sankcioniraju po službenoj dužnosti.

Do sada se to, nažalost, nije događalo, rekao je Pupovac dodavši kako nije ohrabren stanjem u pravosuđu, sudskim institucijama i Državnom odvjetništvu. “Previše je utjecaja, tolerancije i naviknutosti prema takvim stvarima i dopuštenog da se čini i postupa prema Srbima u Hrvatskoj”, rekao je.

Zbog toga je moguće odašiljanje takvih poruka, unatoč porukama državnog vrha i nazočnosti premijera i ministara na božićnom prijamu i susreta predsjednice Republike s najvišim predstavnikom Srpske pravoslavne crkve u Hrvatskoj.

Pupovac ne vjeruje da će “oni koji trebaju to sankcionirati, odraditi svoj posao, štititi državu, poštivati zakon i Ustav i zaštititi napadnute”, pa je najavio da će stoga kaznenu prijavu podnijeti neka od srpskih zajednica. 

Također je podsjetio da je Ivan Đakić svojevremeno prijetio smrću jednom novinaru, a sustav mu je omogućio da s 22 godine postane vlasnikom hotela.

Što se tiče tema skorog sastanka vladajuće koalicije, Pupovac je rekao kako će na dnevnom redu biti sve što je relevantno za politički život u Hrvatskoj, a očekuje da će među njima biti i istup Ivana Đakića.   

Upitan o postupanju Uskoka  u slučaju sumnjivih prelazaka u Klub zastupnika Milana Bandića odgovorio je kako je i ranije bilo takvih prelazaka te izrazio sumnju da će djelovanje institucija dati rezultata.

Stanje u pojedinim strankama je loše i ljudi ih napuštaju iz raznih razloga, ocijenio je upitavši po čemu je zastupnica Marija Puh postala značajnija nakon što je napustila HNS. “Ni po čemu, jer je ranije govorila svaki tjedan, a sada ni jednom mjesečno”, rekao je Pupovac.

Bandić bi morao uvidjeti da destabilizira parlamentarizam

Poštujem gradonačelnika Bandića, ali sve ima granicu. On nije nerazuman čovjek i morao bi uvidjeti kako je ovo krajnje destabliziranje parlamentarizma u zemlji, bez obzira s kojim namjerama i motivima. Potrebno je očuvanje minimuma vjerodstojnosti saborskih zastupnika i moralnosti u Saboru, naglasio je Pupovac. 

Dodao je kako on nije predsjednik Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti Robert Jankovics da u dvije rečenice pet puta spomene Andreja Plenkovića i podršku njegovoj Vladi, te podsjetio da je premijeru izrazio potporu prije tri dana i od toga nije odstupio jer mu ne želi raditi probleme.

Smatra da bi trebalo izmijeniti saborski Poslovnik kako bi svi manjinski zastupnici mogli biti samo u jednom klubu, a ne da služe kao “rent-a-zastupnik”, jer na taj način duboko kompromitiraju manjinske mandate u Saboru.

Pupovac je napomenuo da zastupnici koji su pristupili Klubu Stranke rada solidarnosti nisu potpisali koalicijski sporazum niti su se očitovali o Vladinom programu, politici i budućnosti, pa se u najboljem slučaju mogu smatrati pridruženim glasačkim dijelom vladajuće većine.

“Za sada ne vidim ništa više od toga i sve dok je to tako za nas ne mora biti problem, ali može postati ako pojedine stranke počnu izražavati zabrinutost okolnostima pod kojima ih njihovi zastupnici napuštaju”, dodao je.