Pupovac: Pitanje je kako i kada će se ćirilica vratiti u Vukovar, a ne hoće li !

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Zajedničko vijeće općina i Srpsko narodno vijeće u Vukovaru svečanom su akademijom obilježili 20. obljetnicu postojanja i rada. Razgovaralo se i o 22. obljetnici Erdutskog sporazuma. Istaknuli su važnost jačanja suradnje Hrvatske i Srbije te ustvrdili, kako kažu, da položaj srpske manjine u Vukovaru, ali i ostatku zemlje, nikad nije bio lošiji.

Milorad Pupovac rekao je da će uskoro održati sastanak s predstavnicima gradske, županijske i državne vlasti o ponovnom postavljanju ploča s ćiriličnim natpisima u Vukovaru. “Samo ćemo razgovarati o načinu kada i kako će se to realizirati, a ne hoće li se. Ondje gdje postoje zakonske pretpostavke, zakonski okvir, to će se napraviti i ono o ćemu ćemo razgovarati jest kako i u kojim vremenskim rokovima”, izjavio je Pupovac.

“Problem je što nakon 20 godina nismo uspjeli registrirati škole u kojima se nastava drži na srpskom jeziku i ćirilićnom pismu kao manjinske – iako za to postoje svi zakonski preduvjeti. Svake godine broj pripadnika srpske nacionalne manjine u svim institucijama opada”, kazao je predsjednik Zajedničkog vijeća općina Srđan Jeremić.