Pupovac: Narod ne smije zamijeniti sudove

Milorad Pupovac/faH

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izjavio je u četvrtak kako se slaže sa svima koji pozivaju da se procesuira ratni zločin, ali ne i s time da se vrši pritisak na pravosuđe i narod zamijeni sudove, odgovoriviši tako na izjavu predsjednice Republike koja je rekla da bi pravosuđe trebalo slušati narod.

“Mi se slažemo sa svakim tko poziva da se procesuira ratni zločin prema kome god oni bili počinjeni i tko god ih počinio – bilo pripadnici hrvatske vojske i policije ili civili, bilo pripadnici srpskih vojnih formacija za vrijeme rata ili civili. Ono s čime se ne slažemo jest da se vrši pritisak na pravosuđe i pravosudne institucije i da narod zamijeni sudove i da imamo svojevrsne narodne sudove kakve smo imali nakon Drugog svjetskog rata”, kazao je Pupovac na predstavljanju kampanje SNV-a “Da se bolje razumijemo”.

Dodao je da ti sudovi nisu mogli biti pravedni tada i ne vjeruje zašto bi logika narodnih sudova bila bolja nego logika otvorenoga suđenja, ali bez pritisaka.

Ustvrdio je da iz srpske zajednice nema javne kampanje za suđenja za ratne zločine niti javnih ili kakvih drugih pritisaka, ali da iz hrvatskog većinskog naroda ima i kampanja i javnih pritisaka te obezvređivanja onoga što je do sada napravljeno na suđenjima za ratne zločine.

Narušavanje atmosfere mira i obnovljenog povjerenja nije nešto što će SDSS podržati

“Predsjednica Republike sasvim sigurno kao institucija može komunicirati s drugim institucijama na način na koji one komuniciraju jedna s drugom. Narušavanje mira i atmosfere mira i obnovljenog povjerenja u pojedinim sredinama kao što je Vukovar, ali i u cijeloj Hrvatskoj, sasvim sigurno nije nešto što će SDSS podržati”, poručio je Pupovac.

Iako je zagrebački Županijski sud potvrdio da je počinjen zločin nad srpskim civilima u Gruborima, oslobodio je one koji su godinama bili pred sudom. “U stvari u kojoj jako dobro znamo gdje je počinjen zločin, tko su žrtve, kako su stradale i tko bi mogao biti odgovoran za to – ništa se neće dogoditi”, rekao je. 

To su, dodao je, građani Hrvatske i ako Hrvatska ima logiku građanskoga suvereniteta i ako su sve žrtve stradanja u ratnim zločinima jednake, onda bi predsjednica Republike trebala voditi računa i o tim žrtvama kao i onima u Varivodima, Gošiću, Uzdolju, Golubiću, Mokrom polju.

Što se tiče SDSS-a, za njega je svaki zločinac onaj koji je počinio ratne zločine u Širokoj Kuli gdje je ubijeno 11 civila. “Pripadnici srpskih paravojnih formacija koji su zločin počinili – oni su za nas ratni zločinci i nečasni ljudi”, kazao je predsjednik SDSS-a.

“Ali i oni koji su prikrivali zločine u Gruborima i vrše pritisak na hrvatsko pravosuđe za nas su u najmanju ruku nečasni ljudi, a možda neki od njih ratni zločinci. To je moj odgovor predsjednici Republike.Tako bih ja sudio i govorio kad bih bio na njezinoj poziciji. Ne bih zagovarao jednostranu pravednost”, zaključio je Pupovac.

Predsjednica Grabar Kitarović u srijedu je izjavila kako misli “da bi pravosuđe prije svega trebalo slušati narod”. “Kao predsjednica ne smijem se miješati u rad pravosuđa, poštujem trodiobu vlasti u potpunosti, ali mislim da s punim pravom mogu reći i kritizirati da se sve događa presporo, prepolako i to ne samo u području kažnjavanja ratnih zločina”, kazala je u Vukovaru.