Pupovac: Milanović potvrdio da će doći u Grubore

Predsjednik SDSS-a rekao je u petak da mu je uz Tomu Medveda i predsjednik Republike Zoran Milanović potvrdio da će sudjelovati u obilježavanju stradanja srpskih civila u mjestu Grubori za vrijeme operacije Oluje.
 

 “Čuo sam se danas sa Zoranom Milanovićem, jučer sam se vidio s Medvedom i obojica su potvrdili da će doći u Grubore”, rekao je Pupovac u Dnevniku Nove TV uoči obilježavanja vojno-redarstvene akcije Oluja u Kninu nakon koje će se u kolovozu održati i komemoracija za srpske civile u Gruborima.  

Vezano uz dolazak predstavnika srpske nacionalne manjine u Knin na obljetnicu Oluje, Pupovac je rekao da  je “taj teret preuzeo Boris Miilošević kao član Vlade”, a on će u ponedjeljak u Dvor na Uni na komemoraciju za 64 pacijenta psihijatrijske bolnice u Petrinji koji su u Dvoru ubijeni za vrijeme Oluje.   

U ovom trenutku, istaknuo je, najvažnije je da svi shvate, i Hrvati i Srbi, da nitko u Knin ne ide da bi još jedanput nekome nanio bol, da bi legitimirao bilo čije stradanje.

“Čujem, tako neki govore, a neki se boje da je tako. Milošević ide tamo s mnogo većim i značajnijim ciljem, a to je da se počnu poštivati žrtve i jednih i drugih i da se okrenemo stvaranju društva koje će biti temeljeno na istinskoj kulturi mira”, kazao je.

Najvažnije je, naglasio je, da “sa srpske i hrvatske strane postoji minimalni konsenzus o tome da ovakvi datumi i traumatska iskustva više ne budu povod za daljnje održavanje ratnih rovova nego premošćivanje”.

Predsjednik SDSS-a u ponedjeljak će biti u Dvoru na Uni, a u Srbiju će, kaže, ići netko drugi.  “Moj je posao stvaranje mostova, da se iskustva između Srbije i Hrvatske počnu mijenjati”, dodao je.

Kada je riječ o govoru koji će general Ante Gotovina održati na obljetnici Oluje, Pupovac je rekao da je ”general Gotovina bio zadnji koji je pozvao na izgradnju mira i okretanje ka budućnosti”. ”Nažalost, mnogi u politici nisu ga poslušali”, kaže Pupovac koji očekuje da će “svatko sa svoje strane napraviti ono što je neophodno da bi se taj put doista mogao očuvati i održati”.