Pupovac: Mi podržavamo sve što ima smisla podržavati

Izvor: Nacionalno/ Dražen Prša

Predsjednik SDSS-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac u nedjelju je političku situaciju u Hrvatskoj ocijenio kaotičnom, gradonačelnika Vukovara Ivana Penavu prozvao je za kršenje međunarodnih konvencija radi političkog razračunavanja, ali je rekao kako svojem koalicijskom partneru , predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću neće otežavati posao, te će nastaviti podržavati “sve što ima smisla podržavati”.

“Mi podržavamo sve što vidimo da ima smisla podržavati. Ako bi se mi povukli iz Vlade, nastao bi kaos”, rekao je Pupovac gostujući u emisiji Točka na tjedan N1 televizije.

Na novinarsko pitanje što misli o prijevremenim izborima rekao je: “Ako se stvaraju okolnosti da se onemogućuje normalan rad Vlade, mi ćemo biti prvi koji će reći – Hvala, ali nećemo dalje”.

“Politička situacija u zemlji je kaotična i svaki dan se doprinosi tome. Hoćete li nam suditi zato što želimo spriječiti da nastaje kaos i neredi? Možete. Koliko će trajati Vlada odlučit će Andrej Plenković i vladajuća većina. Ne postoji strah da se kaže nekima – Dosta je”, poručio je Pupovac.

Napomenuo je da se SDSS opredijelo za politiku suradnje, “za politiku koja želi sačuvati tekovine reintegracije zbog kojih je ova zemlja postala zemlja u punom smislu”, no te su tekovine u posljednje vrijeme dovedene u pitanje, smatra.

“Mir i povjerenje su došli do određenog stupnja sve do prije pet godina, kad se to počelo narušavati. Od antićiriličnog prosvjeda do ovog zadnjeg tobože prosvjeda zbog neprocesuiranja zločina”, pojasnio je Pupovac. 

Istaknuo je kako mu “nije problem napisati pismo Europskoj komisiji da se vidi jesu li povrijeđene odredbe Pristupnog ugovora ili napisati pismo UN-u, Vijeću Europe, OESS-u da se krše prava manjina”. “Sasvim sigurno ćemo nešto od toga napraviti”, rekao je Pupovac.

Referirajući se na incident sa snimkom neustajanja na hrvatsku himnu učenika vukovarske Tehničke škole koji pohađaju nastavu na srpskom jeziku na nogometnoj utakmici finala Kupa Vukovara između NK-a Vuteks Sloga Vukovar i HNK-a Vukovar ‘91.,  koju je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava objavio na mrežim stranicama grada – prozvao je Penavu da prebacujući krivnju na SDSS, koristi djecu radi međustranačkih obračuna.

“Penava koristi ovo da bi se obračunao s onima s kojima se ne slaže politički, a to je moja stranka, i izlaže djecu golemom riziku i sukobima djece različitih nacionalnosti”, ustvrdio je Pupovac.

“Ne bih volio da itko koristi institucije države da promjeni karakter toga što se dogodilo. Dogodilo se da su petorica, od toga četvorica s fantomkama, napala dvojicu. Jedan je dobio udarac, pao na pod, pukla mu je arkada i bio je u opasnosti od ozbiljnijih ozljeda. Prebacivati krivnju na SDSS, kao što je to napravio gradonačelnik Penava, koji ne poštuje zakone i međunarodne konvencije o pravima djece, to prebacivati SDSS-u je tipičan način ljudi loših namjera, loših ciljeva i loše savjesti, kao što je očito slučaj kod gospodina Penave”, upozorio je.

Na pitanje namjerava li tražiti sankcije za Penavu od svojeg koalicijskog partnera Andreja Plenkovića, Pupovac je kazao kako “mi nemamo tu vrstu međustranačkih odnosa da bismo jednoj stranci uvjetovali što činiti u politici”.

 “Ovdje su stvari jasne, povrijeđeni su zakoni i međunarodne konvencije. Čuli ste mišljenja pravobraniteljica, nadamo se da će DORH također istražiti je li povrijeđen Kazneni zakon. Naš ustav sprječava poticanje mržnje i nasilja. Ustav sprječava da se dovode djeca u ovakve okolnosti u kakve ih je doveo gospodin Penava”, rekao je Pupovac.

Istaknuo je kako se zalaže “za to da se njeguje ustavni patriotizam za sve građane, Hrvate, Srbe, Talijane”. “To je ustavni patriotizam koji neće samo biti pitanje himne, nego poštivanje zakona”, pojasnio je, napomenuvši kako ipak neće premijeru otežavati posao.

“S većinom u istočnoj Slavoniji imamo dobru suradnju. Znamo što je Vukovar. On pripada ni Hrvatima ni Srbima nego Penavi i njegovoj kliki. Otuđili su Vukovar. Premijer je svjestan što se događa i koliko je to usmjereno protiv djece, SDSS-a i koliko je upereno protiv HDZ-a i politike koju vodstvo vodi. Premijeru nećemo otežavati posao. Napadnute su tekovine mirne reintegracije”, ocijenio je.

Osvrnuo se i na pitanje nestalih koje je, kako je rekao, do sada bilo “primarno političko sredstvo ucjene, a ne da se utvrdi sudbina nestalih”.

“Postoje osobe srpske nacionalnosti koje su nestale, zašto se to ne spominje? Gdje je priča o nestalim i ubijenim Srbima, protjeranim Srbima, uništenim srpskim selima i naseljima, ja to nikome ne guram na nos, ali želim da se o tome zna. Ako ćemo gurati na nos, to će biti rat bez prestanka”, rekao je.

Kad su u pitanju nacionalne manjine, rekao je, “svaka zemlja, pa i Srbija, morati ispuniti neophodne kriterije”, a ako postoje podaci o nestalima, oni moraju biti dostupni i razmijenjeni.

Na pitanju nestalih se radi, ali, istaknuo Pupovac, to “ne rade Bulj i Grmoja, nego ozbiljni ljudi, jedan od njih je preko puta vas”.

 “Osim tog pitanja postoji pitanje suđenja za ratne zločine, kulturnoga blaga, granice, prava izbjeglica, povratka, imovine. Sva pitanja čekaju da ih se riješi. Na tim stvarima se radi, vidjet ćete, uskoro će biti prvi susreti na visokom nivou predstavnika vlada koji će o tome raspravljati”, kazao je. 

“Umjesto da u Saboru raspravimo što smo postigli od ulaska u EU, kako smo se pozicionirali, kakav je naš utjecaj, koliko smo sredstava povukli, odjednom je jako važno da se sukobljavamo s predstavnicima Srba u Hrvatskoj koji su omogućili da postanemo članica. Umjesto da rješavamo pitanja sa Srbijom, odjednom nam ništa nije važno, ali ako imamo korist da blokiramo Srbiju, to nam je najvažnija stvar vezano za pitanje nestalih”, zaključio je saborski zastupnik i predsjednik SDSS-a Pupovac.