Pupovac Gradskoj skupštini: ‘Prije nego Bobetku date ulicu, pročitajte optužnicu’

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Na najave o imenovanju zagrebačke ulice po ratnom generalu Janka Bobetka predsjednika Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova Zlatka Hasanbegovića reagirao je saborski zastupnik Samostalne demokratske srpske stranke i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

– Osobe osuđene za ratne zločine sasvim sigurno ne bi trebale imati ovakvu vrstu počasti. Što se, pak, tiče onih koji su optuženi u Haagu, a umrli su prije presude, podsjećam da je niti, primjerice, Slobodan Milošević nije doživio. Kao ni vukovarski gradonačelnik Slavko Dokmanović. Milan Babić objesio se dok je čekao pravomoćnu presudu. Oni su, dakle, kao i Bobetko, pravno ostali nevini. Sugerirao bih stoga onima koji će odlučivati o dodjeli ulice Bobetku da prethodno pročitaju njegovu optužnicu i nakon toga razmisle hoće li to učiniti – preporučuje Pupovac članovima Hasanbegovićevog odbora, ali i zastupnicima Gradske skupštine koji će donijeti konačnu odluku o Bobetkovoj ulici, piše Novi list.

Zlatko Hasanbegović, koji sada predsjeda Odborom, misli da Bobetkova optužnica ne može biti razlog da mu se ne posveti jedna ulica u Zagrebu.

– Kad bismo tražili dlaku u jajetu, onda bi svaka osoba mogla biti zbog nečega prijeporna. Bobetko je bio jedan od ratnih načelnika Glavnog stožera, time važan akter Domovinskog rata i zato je zaslužio ulicu. Činjenica je da je protiv njega postojala optužnica, ali svatko je nevin prije pravomoćne presude. Bobetko nije osuđen i njegova je haška optužnica irelevantna. Mislim da su o ovome suglasni svi u Hrvatskoj, ne znam tko bi to bio protiv Bobetkove ulice – rekao je jučer Hasanbegović.