“Pume” započele proslavu 25. obljetnice osnutka

Hina/Arhiva

Svetom misom i druženjem pripadnika brigade u subotu je u Varaždinu počelo obilježavanje 25. obljetnice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”, koja će završiti 23. prosinca, točno na godišnjicu osnutka.

Organizator obilježavanja obljetnice je Udruga veterana 7. gardijska brigada “Puma”, a predsjednik udruge Robert Puja podsjetio je da je brigada osnovana 23. prosinca 1992. godine odlukom vrhovnog zapovjednika dr. Franje Tuđmana.
„Kroz brigadu je prošlo oko 4.500 ljudi. Nažalost, kroz naše borbene akcije imali smo 91 poginulog i umrlog i jednog nestalog pripadnika. Nadam se da ćemo vrlo brzo zaključiti i tu posljednju tragičnu ljudsku sudbinu”, rekao je Puja.

U Domovinskom ratu ta je brigada ostvarila izuzetne uspjehe i sudjelovala u najznačajnijim operacijama i akcijama Hrvatske vojske. Slavni i pobjednički ratni put “Puma” formalno je okončan predajom ratne zastave na svečanom postrojavanju u Varaždinu, 7. srpnja 2003. godine.

Obilježavanje 25. obljetnice osnutka brigade počelo je jutros svetom misom povodom završetka borbenog djelovanja i povratka brigade s ratišta u Varaždin 1995. godine nakon gotovo 900 dana borbenih akcija.

Misu je u kapelici sv. Juraja, u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici u Varaždinu, predvodio kapelan Policijske uprave koprivničko-križevačke Ozren Bizek, a na misi je, uz branitelje i članove obitelji bio i državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop te drugi uzvanici.

Druženje je nastavljeno u Memorijalno-rekreacijskom centru hrvatskih branitelja, koji su u bivšoj vojarni u Optujskoj ulici uredili članovi varaždinske podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.
Obilježavanje 25. godišnjice osnutka “Puma” nastavit će se u utorak, 17. listopada.
„U Hrvatskom saboru u 11 sati upriličit ćemo svečanu promociju poštanske marke 7. gardijske brigade ‘Puma’ na što smo posebno ponosni. Ni jedna postrojba Hrvatske vojske nema svoju marku. U tom dijelu bit ćemo prvi, ali zahvaljujući tome drago mi je što će u bližoj budućnosti postrojbe HV-a, posebno garda i policija, također dobiti svoje marke“, najavio je Puja.

Kroz listopad, studeni i prosinac slijede likovna kolonija, sportska manifestacija učenika srednjih škola, koncert Puhačkog orkestra Hrvatske vojske, kazališna predstava „Balade Petrice Kerempuha“, koncert Orkestra Hrvatske ratne mornarice i Klape Sveti Juraj, otvorenje izložbe „7. gardijska brigada Puma“, javna tribina o ulozi i doprinosu 7. gardijske brigade u stvaranju samostalne Hrvatske, izložbeno-prodajni sajam braniteljskih zadruga u sklopu „Adventa u Varaždinu“.
Najsvečanije će biti posljednja dva dana obilježavanja obljetnice. 22. prosinca bit će položeni vijenci na spomen-obilježje 5. bojne 1.A brigade ZNG-a i u kapelici sv. Jurja, služena sveta misa, održan sat povijesti za osnovnoškolce te svečana akademija povodom 25. godišnjice osnutka 7. gardijske brigade “Puma”.

Dana 23. prosinca, 25 godina nakon osnutka brigade, posljednje događanje iz proslave obljetnice bit će koncert za mlade „Varaždinske rock snage za ‘Pume’“ na podrumskoj sceni varaždinskog Hrvatskog narodnog kazališta.

Hina