Pume iz Našica krenule u svoj novi dom u Varaždin

Pume iz Našica krenule u svoj novi dom u Varaždin

Pripadnici 2. mehanizirane bojne ‘Pume’ Gardijske oklopno mehanizirane brigade u srijedu su iz Našica, gdje su bili smješteni deset godina, hodnjom krenuli na 184 kilometra dug put do Varaždina čime se ostvaruje najava Vlade o povratku hrvatske vojske u naseljena mjesta.

Hodnja simbolizira povratak Puma u Varaždin nakon deset godina i odvijat će se u sedam etapa: – Našice – Kutovi, Kutovi – Slatina, Slatina – Virovitica, Virovitica – Đurđevac, Đurđevac – Koprivnica, Koprivnica – Ludbreg i Ludbreg – Varaždin, objavio je MORH na svojim internetskim stranicama.  

Pripadnici 2. mehanizirane bojne Pume danas će prehodati prvu etapu hodnje od Našica do Kutova u duljini od 25 kilometara, a završetak hodnje predviđen je u utorak, 18. prosinca u vojarni 7. gardijske brigade Pume u Varaždinu. 

Zapovjednik 2. mb „Pume“ bojnik Zlatko Iživkić na svečanom ispraćaju zahvalio je u ime bojne i brigade gradu Našicama na gostoprimstvu, dok im je gradonačelnik Našica Josip Miletić zahvalio na suradnji koja je bila izvrsna. „Drago nam je da ste u našem gradu boravili deset godina, hvala vam na svemu i sretan je onaj grad u kojem se nalaze hrvatski vojnici i u Našicama ćete uvijek biti dragi gosti“, rekao je načelnik.

Zapovjednik Gombr brigadir Mijo Validžić kazao je pak da će tom hodnjom pokazati hrvatskom narodu da je hrvatski vojnik uvijek spreman na sve zadaće pa tako i na ovu. „Neka nam sve ove dane u mislima budu poginuli hrvatski vitezovi poginuli u Domovinskom ratu, hodajmo njima u čast“, poručio je Validžić.

Zapovjednik HKoV general bojnik Siniša Jurković je u ime Ministarstva obrane, Glavnog stožera Oružanih snaga i Hrvatske kopnene vojske zahvalio gradu Našicama na suradnji. Istaknuo je pritom da hrvatskom vojniku nije ništa, pozvavši ih da budu ponosni na sebe, dok jhe vojni kapelan Gombr fra Mato Vincetić blagoslovio je sve sudionike hodnje prije puta.

Ministar obrane Damir Krstičević lani je 1. kolovoza uoči otvaranja vojarne “Ivan V. Drašković” u Varaždinu rekao da se time ostvaruje najava Vlade o povratku hrvatske vojske u naseljena mjesta, a ima i velik povijesni značaj kao sjećanje na doprinos 7. gardijske brigade “Pume” u Domovinskom ratu koje su postale simbol oslobođenja Knina.

“Kao što je ova Vlada i najavila, hrvatska vojska se vraća u naseljena mjesta, gdje je tradicionalno bila prisutna, što će pridonijeti i ekonomskom razvoju gradova. Napuštamo koncept putujuće vojske, a u fokusu našeg rada je podizanje kvalitete života i rada vojnika, koji će omogućiti ostvarenje zahtjevnih profesionalnih zadaća i kvalitetniji obiteljski život.

Povratak vojske u Varaždin je posebno važan jer na području sjeverozapadne Hrvatske nije razmještena niti jedna operativna postrojba”, rekao je ministar Krstičević te najavio kako je tijekom 2018. planirano razmjestiti 2. mehaniziranu bojnu “Pume” Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, koja je trenutno razmještena u Našicama.

Ministar Krstičević ističe kako povratak u Varaždin ima i velik povijesni značaj kao sjećanje na doprinos 7. gardijske brigade u Domovinskom ratu.

Sredinom rujna u Pločama je u sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice svečano otvorena vojarna 116. brigade Hrvatske vojske uz postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni.

Predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je da će povratak Hrvatske vojske za taj grad značiti veći gospodarski i demografski rast, dok je Krstičević naglasio kako je otvorenje vojarne i povratak vojske u Ploče rezultat ‘novog operativnog razmještaja Hrvatske vojske s obzirom da Vlada Andreja Plenkovića vojsku vraća u gradove, bliže svome narodu’, kako bi brzo intervenirala u zaštiti i spašavanju građana na primorju i na otocima južne Hrvatske.