Pula spremna za nova ulaganja u Hidrobazu i Fratarski otok

Fotografija (ilustracija): Grad Pula

Grad Pule će, nastavno na objavu Javnog poziva Ministarstva turizma za podnošenje zahtjeva za dodjelu bespovratnih sredstava temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2017. godini, za koje je osigurano 20 milijuna kuna, kao što je i do sada činio, aplicirati više projekata kojima će dodatno podići ponudu sadržaja, a time i turističku atraktivnost grada.

Jedan od svijetlih primjera suradnje Grada i nadležnog Ministarstva po pitanju razvoja turističke infrastrukture, uređenje je plaže na Hidrobazi smještane nasuprot Nacionalnog parka Brijuni. Na toj su lokaciji, kako ističu iz Grada Pule, do sad odrađene 3 od 7 predviđenih faza za što je Grad Pula uložio 5,5 milijuna kuna, dok je 2,7 milijuna kuna bilo bespovratnih sredstava od Ministarstva turizma Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture. Uređena plaža postala je središnje mjesto ljetnog okupljanja i boravka Štinjanaca, ali i velikog broja gostiju. Sukladno Javnom pozivu za nastavak uređenja plaže na Hidrobazi može se osigurati maksimalno milijun kuna potpore.

Prema usvojenom Regionalnom programu uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj županiji, plaža na Hidrobazi tematizirana je kao plaža sa sportskim i rekreativnim sadržajima na površini od ukupno 9.945 metara kvadratnih s prihvatnim kapacitetom od oko dvije tisuće osoba te je cjelokupna izgradnja i uređenje usmjereno ka potpunoj realizaciji ciljeva zadanih tematizacijom. Stoga će daljnje uređenje po projektnim fazama biti usmjereno na obogaćivanje prostora novim sadržajima u kojima će moći uživati sve dobne generacije posjetitelja.

Otok Veruda, odnosno Fratarski otok, prema Regionalnim programom uređenja i upravljanja morskim plažama u Istarskoj Županiji, kategoriziran je kao prirodna – udaljena plaža, s minimalnim sadržajem u zaleđu (sekundarni dio plaže), te se ciljevima projekta uređenja, koji se također planira aplicirati na spomenuti javni poziv, planiraju obogatiti sadržaji te podići kvaliteta boravka na plaži. Pritom će se, kako se navodi u priopćenju, voditi računa o jedinstvenosti i prepoznatljivosti plaže i same lokacije. Fratarski otok jedan je od simbola Pule i kao takav sačuvat će svoju autentičnost i ležernost prirodnog ambijenta uz sadržaje za još ugodniji boravak.

Između ostalog, temeljem smjernica javnog poziva, može se najaviti i nastavak razvoja sustava električnih bicikala, za sada postavljenih na četiri atraktivne lokacije u gradu. Električne bicikle razvojni su trend svih turističkih destinacija i poželjna ponuda kojom se kod korisnika razvija svijest modernog i ekološkog urbanog prijevoza te općenito navika korištenja bicikala kao prijevoznog sredstva što je pozitivno s više aspekata.

Sufinanciranjem Ministarstva turizma RH dodjelom bespovratnih sredstava za projekt Grada Pule pod nazivom 360º 3D History mapping osigurano je 1,5 milijuna kuna za uređenje pročelja na glavnoj gradskoj pozornici – Forumu koje dotjerane osiguravaju preduvjete za korištenje u svrhu kulturno-turističke atrakcije grada, izvijestili su iz ureda za informiranje Grada Pule.