Pula jedina za poduzetnike izdvojila preko tri posto proračuna

Izvor: Gradonačelnik.hr

Pula je prva je i kada se gleda pro capita kriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojili su 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta (126 kuna po stanovniku)

U velikoj mandatnoj analizi izdvajanja gradova za poduzetnike koju smo objavili uoči lokalnih izbora pokazalo se da su za poticaje poduzetnicima u razdoblju od 2013.-2015. najviše izdvajali mali i srednji gradovi, te da je samo pet gradova za ovu svrhu iz proračuna izdvojilo preko dva posto sredstava.

Nakon što je Ministarstvo financija izašlo sa službenim podacima o izvršenju lokalnih proračuna za 2016. godinu, istražili smo kakva je situacija sa subvencijama poduzetnicima bila u prošloj godini, te ustanovili da se, gledajući generalno, nešto i popravila. Više od dva posto proračuna za subvencije poduzetnicima u prošloj je godini, tako, izdvojilo dvostruko više gradova – njih deset, a najviše je izdvojila Pula, jedini veliki grad u top deset onih koji su najviše pomogli svojim poduzetnicima, te jedini grad s izdvajanjem većim od tri posto. Pula je prva i kada se gleda pro capitakriterij, za poticaje poduzetnicima izdvojili su 154 kune po stanovniku, 30 kuna više od drugoplasiranog Buzeta (126 kuna po stanovniku), piše Gradonačelnik.hr

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kaže kako nije slučajno to što je Pula danas prvi grad u Hrvatskoj po broju poduzetnika i prvi grad kad je riječ o davanjima za poduzetnike, već je to rezultat kontinuiranog, dugogodišnjeg rada i ulaganja Grada u razvoj poduzetništva.

‘Kao Grad, činimo apsolutno sve kako bismo stvorili pozitivnu i poticajnu poduzetničku klimu, a s druge strane našim poduzetnicima olakšali poslovanje.

Naime, Grad Pula provodi brojne poticajne mjere te je osigurao olakšice za razvoj gospodarskog i poduzetničkog sektora, poput manjih komunalnih doprinosa i subvencioniranja kamata za odobrene kredite. Kako bi se poduzetnici brže i lakše razvili, Grad Pula nudi potpore za novoosnovane tvrtke, poput poticaja za zapošljavanje i samozapošljavanje.

Sufinanciramo i nabavku nove opreme i uvođenje inovacija u proizvodnju, ulaganje u standarde kvalitete, kao i potpore za pripremu kandidiranja EU projekata i nastupa na međunarodnim sajmovima. Financiramo i organizaciju manifestacije seminarsko-edukativnog tipa, sufinanciramo razne sajmove na kojima se poduzetnici imaju priliku istaknuti, a dajemo i potpore iz programa podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Pored toga tu je i naša Istarska razvojna agencija koja pomaže poduzetnicima putem poduzetničkog inkubatora kroz koji je dosad prošlo već 50-ak start-up poduzeća, povoljnih poduzetničkih kredita, EU projekata i slično pa je tako samo u proteklom periodu za naše poduzetnike, kroz razne programe, mjere i EU projekte Grada Pule i Istarske razvojne agencije plasirano preko 528 milijuna kuna’, kaže Miletić. Ističe i da je urbano područje Pule u sklopu ITU mehanizma Europske unije osiguralo bespovratnih 229 milijuna kuna koji će dodatno utjecati na društvenu, socijalnu i kulturnu dimenziju cijelog Grada.

Jedan od deset strateških projekata za koje su osigurali bespovratno financiranje je i „Co-Working Pula“ s ciljem povećanja podrške pokretanju razvoja poduzetničkog poslovanja.

‘Pula je danas među najpoželjnijim gradovima za život i poslovanje u Hrvatskoj, nalazimo se među 100 najodrživijih destinacija svijeta, iz godine u godinu rušimo rekorde noćenja i posjećenosti, a pri tom je Istra jedina regija s pozitivnim migracijskim saldom.

Sve navedeno, uz povećanu poduzetničku aktivnost kojoj svjedočimo, najbolji su pokazatelji da smo na dobrom putu koji dugoročno svim našim stanovnicima donosi još bolju kvalitetu života u Puli’, zaključio je Miletić, piše Gradonačelnik.hr