Puigdemont kandidat za predsjednika katalonske vlade

Foto: Hina

Zajedno za Kataloniju i Katalonska republikanska ljevica, dvije formacije koje su prošli mjesec osvojile 66 od 135 mjesta u katalonskom parlamentu, poduprijet će Carlesa Puigdemonta za novog predsjednika katalonske vlade, priopćeno je u utorak navečer.

U srijedu se održava prva sjednica katalonskog parlamenta poslije prijevremenih izbora održanih 21. prosinca, nakon čega će se glasati o novoj vladi. Pristaše nezavisnosti dobili su većinu mjesta, baš kao i na prethodnim izborima 2015. te nastavljaju inzistirati na imenovanju Puigdemonta.

Carles Puigdemont je u Belgiji otkad je 27. listopada u katalonskom parlamentu izglasano proglašenje nezavisne republike Katalonije, a španjolska vlada smijenila regionalnu katalonsku vladu pa raspisala prijevremene izbore. Imenovanjem Puigdemonta pristaše nezavisnosti, koji imaju 70 mjesta u parlamentu, nastavili bi kontinuitet prekinut uvođenjem izvanrednih mjera iz Madrida.

Španjolski premijer Mariano Rajoy je poručio da će središnja vlada nastaviti upravljati katalonskom administracijom bude li u nadolazećim tjednima Puigdemont imenovan predsjednikom vlade te će se žaliti Ustavnom sudu. Rajoy smatra „apsurdnim“ da on iz Bruxellesa upravlja Katalonijom, pokrajinom na obali Sredozemnog mora sa 7,5 milijuna stanovnika. Stranke za cjelovitu Španjolsku i pravnici katalonskog parlamenta koje je konzultirarala Socijalistička stranka Katalonije (PSE), zagovornica cjelovite Španjolske, smatraju da Puigdemont mora osobno prisustvovati glasovanju u parlamentu i imenovanju. On je optužen za pobunu protiv Španjolske a dolaskom iz Belgije bi bio uhićen i izveden pred sud.

Na izborima je najviše mjesta, 37, osvojila stranka centra Građani koja se protivi nezavisnosti Katalonije no ni uz potporu svih stranaka za cjelovitost Španjolske ne može skupiti 68 zastupnika što je natpolovična većina potrebna za formiranje vlade.

Time će mandat za sastavljanje vlade doći u ruke Puigdemontove formacije Zajedno za Kataloniju koja je osvojila 34 mjesta. No uz potporu Katalonske republikanske ljevice i Kandidature narodnog jedinstva (CUP), antikapitalističke stranke za nezavisnost, imat će 70 mjesta u parlamentu. Te tri stranke su surađivale u zadnje dvije i pol godine usvajajući zakone koji vode odcjepljenju od Španjolske.

Rajoy, koji treba dati mandat za sastavljanje vlade, još ranije je poručio da nova vlada bez obzira tko je bude sastavljao mora poštovati španjolski ustav. Katalonija je turistički i industrijski motor Španjolske koja u španjolskom BDP-u sudjeluje s 19 posto.

U utorak navečer se u Barceloni okupilo 17.000 prosvjednika tražeći puštanje iz pritvora Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta, vođa organizacija Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural. Skupovi diljem Katalonije održana su točno tri mjeseca nakon što su pritvoreni pod optužbom za organiziranje nezakonitog referenduma o nezavisnosti, neposluh te sprečavanje intervencije policije na skupovima organiziranima u Kataloniji.

U pritvoru su i bivši potpredsjednik vlade Oriol Junqueras, lider Katalonske republikanske ljevice, te bivši član vlade zadužen za unutarnje poslove Joaquim Forn. Obojica su optužena za pobunu protiv Španjolske. (Hina)