Puigdemont i vodstvo Katalonije sklonilo se u Belgiju, očekuje se izjava

Izvor: HRT

Katalonski predsjednik Carles Puigdemont i vodstvo Katalonije sklonilo se u Belgiju. Uskoro se očekuje izjava iz Bruxellesa. Pugidemont sada se službeno prozvao “predsjednik vlade katalonije u egzilu”.

Državni odvjetnik potvrdio je podizanje optužnice protiv katalonskog vodstva, što prema španjolskim zakonima znači da bi mogli dobiti 30 godina zatvora.

Španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo da je Puigdemont u Bruxelleus. O mogućem azilu spekuliralo se posljednjih dana.

Španjolska bi danas trebala provesti odluku o preuzimanju uprave nad Katalonijom. To znači da regionalni ministri trebaju napustiti svoje urede, no neki od njih već su se prvoga radnog dana nakon što ih je španjolska vlada otpustila vratili u urede u Barceloni. Ne zna se što će sada poduzeti policijske snage, koje su raspoređene oko zgrade vlade u Barceloni.

Pitaju me osjećam li se kao da sam smijenjen, a ja odgovaram – ne, zato što me smijeniti može jedino moja vlada. Svi tako mislimo, a tako ćemo se i ponašati, izjavio je Cesar Puig, katalonski ministar unutarnjih poslova.