Puhovski: Todorić neće doći u Hrvatsku u dogledno vrijeme

N1

Prvih godinu dana Vlade Andreja Plenkovića u Novom danu komentirao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Prošlo je godinu dana, hoće li Vlada izdržati do kraja mandata?

“Ja i dalje sumnjam, ali u ovom trenutku je to vjerojatnije nego prije dva mjeseca. Važi ono iz priče o Sherlocku Holmesu kada on kaže Gregoryju upozoravam na neobičan događaj prošle noći – pas nije lajao. Neobičan događaj je da Vlada nije pala, održala se tankom većinom i to je njen jedidni uspjeh.

Bavila se time, premijer se bavio i time i dalje se bavi na sve moguće načine: tehnički, svjetonazorski… Iistovremeno, to je Vlada s najboljom ekonomskom situacijom u zadnjih deset godina i na neki način s viškom novca. U podjeli tog novca je već pokazala veoma neobičnu strategiju, ali se može pozvati na to “ekonomija se u naše vrijeme poboljšala, plaće, mirovine su se povećale, nema više premijera koji ne zna hrvatski, potpredsjednika koji se bavi ideologijom”.

To je napredak. U međuvremenu je došlo do raspada jedne i stvaranja druge koalicije. Druga strana medaljeje da se oporba pokazala nesposobnom što dopušta Vladi da bude lošija. Jasno je da afera Agrokor, politički, nije bitan problem ove Vlade. Puno više Milanovićeve, a sto puta prijašnjih HDZ-ovih koje su Todorića izmislile, a ova je u to uletjela naivno.”

Hoće li nagodba ili stečaj Agrokora utjecate na sudbinu Vlade?

“Ako bude stečaj, sigurno jer cijela priča Vlade je bila da oni sprečavaju stečaj. Sve drugo po mom sudu ne ugrožava Vladu. Bespotrebna je rasprava tko je pisao lex Agrokor jer je on usvojen u Saboru. Zašto su ga usvojili? Usvojili su ga oni koji su u poziciji da kontroliraju. I to s glasom Mosta, da se to ne zaboravi.”

Nije li to neobična politička situacija, Most s HDZ-om donio lex Agrokor, HNS je bio protiv, a sada imamo gotovo pa suprotnu situaciju?

“Svi skaču sami sebi preko glave, salto mortale. Prvo pitanje koje se stalno zaboravlja. Kako je moguće, pravi je skandal da drugi čovjek države, predsjednik parlamenta (tada Božo Petrov, op.a.) zahtijeva kazneni postupak protiv nekoga. I sad se time hvali. Izvršuje direktan pritisak na pravnog dužnosnika. Petrov tu Todoriću daje pravo da kaže “to je politički postupak”. Sad se svi čude kako nekakav tajming funckionira ovi se hapse, trojica su otišla… Ogromnu zgradurinu pretražiti u kojoj pet mjeseci sigurno nema nijednog papira s potpisom, kamoli ičeg drugog.

Užasan je pritisak na DORH, a istovremeno se svi čude kako DORH to mjesecima nije pokrenuo. Valjda se očekuje da nepripremljeno uđu u to? To su stotine tisuća stranice koje netko mora pročitati, a neki bi htjeli da se to za 15 dana riješi, da to bude neka ulična pravda.”

Hoće li Ivica Todorić svjedočiti pred Saborskim istražnim povjerenstvom za Agrokor?

“Neće doći u Hrvatsku ili neće svjedočiti. U Britaniji će biti dodatnih poteškoća s “isporukom” osumnjičenih. Ako dođe u Hrvatsku, neće ga iz pritvora pustiti da svjedoči. Oni koji su govorili da će svjedočiti su morali znati da to nije istina. To su bila lažna obećanja.”

Koliko su za Vladu, posebice Martinu Dalić pogubni njegovi blogovi?

“Pitanje je koliko se Todoriću vjeruje. Povjerenstvo bi trebalo ispitivati Dalić, Marića, Milanovića… Da ispituje političare, a stvari u Agrokoru su stvar DORH-a i suda. Ti ljudi ne mogu imati kvalifikacije da se bave računovodstvenim pitanjima, ali se mogu baviti političkim stvarima.”

Hoće li Zdravko Marić održati?

“Meni se logičnim činilo od prvog dana da neće, ali kada se do sad održao, možda će se i dalje. Ako je sve to izdržao, sve ono u Saboru, ne vidim zašto bi ga se sad micalo, osim ako od ovih netko nešto kaže.”

Kolika je zaista moć Ivice Todorića da svojim izjavama šteti Vladi ili otkrije detalje koje je najavio?

“Mislim da sada ima negativnu moć, može povući druge. On sigurno nekud pada – zatvor, pritvor ili će biti izoliran na nekom otoku… Sigurno više neće živjeti kao što je dosad živio.”

Postoji li de facto koalicija Mosta i SDP-a?

“Da, ali oni to možda ni sebi ne mogu priznati. No oni nemaju većinu da obore Vladu. Sve ovisi tih 76.”

Odvjetnik Ante Todorića Rajko Čogurić, rekao je danas da je njegov klijent ‘krenuo’ prema Hrvatskoj. Rekao je, doduše, i da će stići do kraja tjedna.

“On izgleda kočijama putuju, to će trajati neko vrijeme, neće se žuriti. Ivica Todorić sigurno neće doći. Doći će sinovi, ali za neki dan. Uvjeren sam da Ivica Todorić neće doći u Hrvatsku u dogledno vrijeme.”

Boji li se Vlada svjedočenja Ivice Todorića?

“Mislim da se boji velik broj političara jer je on korumpirao ogroman broj političara.”

Je li Plenkovićeva Vlada ispunila njegovo glavno obećanje o političkoj stabilnosti?

“Sasvim sigurno nije, oni cijelo vrijeme plešu na rubu. Nema većine ni za jedan ozibljan strategijski dokument.”