Prvi susret predsjednice i premijera nakon što je uputila kritike Vladi

Na sinoćnjoj dodjeli Zlatne kune bio je prvi susret predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Andreja Plenkovića nakon što je ona prošli tjedan dva puta kritizirala Vladu.

Predsjednica je kritike uputila zbog loše slike gospodarstva i još lošije slike demografije. No, sinoć nisu imali prilike razgovarati, jer je premijer kasnio, a brzo je i otišao s dodjele Zlatne kune. Nisu odgovarali ni na novinarska pitanja.

Predsjednica je, podsjetimo, prije nekoliko dana upozorila na izumiranje Hrvatske koju napušta sve više ljudi – odlaze u potrazi za boljim životom, odlaze mladi, čak i cijele obitelji, stari ostaju, a djece se premalo rađa. Upozorila je čak na izvanredno stanje u zemlji – predsjednica traži izvanredne mjere za izvanredan problem iseljavanja.

A Vlada je već odgovorila prvim mjerama – nudi povećanje dohodovnog cenzusa za dječji doplatak. Od 1. srpnja sljedeće godine – dječji doplatak isplaćivat će se za još 94.000 kućanstava i 154.000 djece. No iznos doplatka neće se mijenjati – ostaje 200, 250 i 300 kuna, ovisno o dohodovnom razredu.