Prvi OPG-ovi dobili novac za dugovanja Agrokora

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić potvrdio je da su prva obiteljska gospodarstva (OPG), njih pedesetak – dobila novac za dugovanja koncerna Agrokor nastala prije otvaranja postupka izvanredne uprave. Nada se da će dugovanja biti isplaćena što prije, a, kako je izvijestio, bude li problema dogovoreno je da se rješavaju u hodu, u suradnji s Privremenim vjerovničkim vijećem.

Drugi dio problema koji postoji, kako je rekao, i za koji će danas uputiti službeni zahtjev vjerovničkom vijeću, tiče se OPG-ova koji posluju s organizatorima proizvodnje poput Vindije, Fragarie, i drugih. Tražit će se da se tim tvrtkama isplati dio sredstava koji ostane neraspoređen, a riječ je o 10 do 15 milijuna eura, kako bi i te tvrtke u što većem iznosu isplatile svoje dobavljače, kazao je. “Prema sadašnjem dogovoru srednji i veliki dobavljači dobili bi maksimalno 30 posto duga, a naš prijedlog će biti da sve tvrtke i organizatori proizvodnje koji surađuju s OPG-ima dobiju uvećan iznos kako bi im mogli ta sredstva pustiti”, pojasnio je.

Napominje kako je OPG-ima jasno da srednje i velike tvrtke imaju svoje troškove i da ostaje malo za isplatu dobavljačima. Dio njih kasni s isplatama po nekoliko mjeseci i kako bi im se olakšalo, “kako se ne bi dogodio novi Granolio, tražit ćemo da im se isplate veća sredstva kako bi oni to mogli pustiti malim dobavljačima”, kazao je. Što se tiče malih dobavljača koji su Granoliju isporučili pšenicu i koji sada strahuju da neće biti plaćeni jer je ta tvrtka pokrenula predstečajni postupak, Jaić kaže kako je vlasnik Granolija obećao da će pšenica biti isplaćena.