Prvi od dva zamjenska križa postavljen na toranj Zagrebačke katedrale

Postavljen križ na sjevernom tornju Katedrale

Prvi od dva zamjenska križa koji bi trebali stajati na tornjevima Zagrebačke katedrale postavljen je u srijedu tjedan dana nakon što ih u prigodnoj molitvi blagoslovio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Postavljanje križa proteklo je u uobičajenom višesatnom građevinskom postupku i uz povoljne vremenske prilike, a takvima se služba za medije prvostolnice nada i sutra, kada je u planu da i drugi toranj nadvisi šest metara visok i 2,4 metra širok križ od čelične cijevi.

Križevi imaju ne samo simboličnu nego i konstrukcijsku važnost, jer povećavaju stabilnost ispod njih 92 metra visokih tornjeva, rečeno je iz službe za sanaciju katedrale koja je oštećena u potresu 22. ožujka.

Svaki križ teži 780 kilograma i bit će vezani na gromobransku instalaciju.

Križevi će stajati ondje privremeno, do konačne obnove, koji rok do sada nije definiran, a obnova podrazumijeva izradu kamene replike jednog porušenog križa.

Konačan križ bit će izrađen od stijene travertina iz kamenoloma Tivoli pored Rima koji je izabran za obnovu Katedrale prije nekoliko desetljeća. Taj kamen je lagan i otporniji je na smrzavanja i druge atmosferske utjecaje nego domaći kamen iz kamenoloma Bizek kod Zagreba, od kojeg je izgrađena Katedrala, rečeno je.