Prvi obrisi reforme socijale

Nakon tragične smrti dvoipogodišnje djevojčice, vraćene iz udomiteljske obitelji njenim biološkim roditeljima odlukom Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, ministar obitelji i socijalne politike Josip Aladrović najavio je brojne promjene u sustavu.

Akcijski plan ministar će detaljno predstaviti javnosti za nekoliko dana, a Jutarnji list neslužbeno je doznao neke od njegovih glavnih smjerova.

Novim zakonom o socijalnoj skrbi – cilj je da taj zakon ovog ljeta bude u saborskoj proceduri – stvorit će se pravni temelji za osnivanje Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Zavod će preuzeti javne ovlasti, kao i druge stručne poslove centara za socijalnu skrb. Zavod će imati središnji ured, 21 područnu službu u sjedištima županije, 75 područnih ureda i 22 ispostave.

Planira se osnovati i novo žalbeno povjerenstvo. Dosad su se građani nezadovoljni uslugom, postupkom ili propustima mogli žaliti ravnatelju centra te u drugom stupnju ministarstvu. Sada će se moći požaliti i novom tijelu u kojem će biti i predstavnici civilnog društva.

Obiteljski centri opet će biti samostalni. Izdvojit će se iz centara za socijalnu skrb i razvijati dalje kao samostalne ustanove koje će provoditi preventivne i tretmanske programe te aktivnosti za djecu i mlade.

Centrima za socijalnu skrb novim izmjenama zakona dopustit će se zapošljavanje dodatnih 150 do 200 stručnih radnika u sustavu: psihologa, socijalnih radnika, pravnika i ostalih djelatnika.

Mijenja se i Zakon o udomiteljstvu. Izmjenama zakona žele se fleksibilizirati uvjeti za specijalizirane udomitelje i povećati naknade za njihov rad. Sada specijalizirani udomitelji moraju imati višu stručnu spremu, a naknada iznosi oko 6500 kuna, donosi Jutarnji list.