Prvi Hrvati koji poštu dostavljaju dronom

Milan Domazet, Ivan Vidaković i Davor Sladović iz zagrebačkog startupa AIR-RMLD od prošlog tjedna za Hrvatsku poštu bespilotnom letjelicom raznose pakete.

Spojilo ih je ozoniranie svinja na farmi, novac vrte na inspekciji plinovoda na daljinu koju su počeli raditi prvi u Europi, a najveći problem su im galebovi.

“Jedino što nikad nećemo raditi, ali baš nikada, jest snimati svadbe. Sve drugo može i na raspolaganju smo. Zato smo, uostalom, i pristali na suradnju s Hrvatskom poštom”, govori za Jutarnji list ekipa iz AIR-RMLD-a, zagrebačkog startupa koji se bavi industrijskim snimanjem dronovima, a čija je letjelica prošli tjedan obavila prvu hrvatsku dostavu dronom.

U 12 minuta dron je preletio gotovo sedam kilometara, od zadarske luke Gaženica do Preka na otoku Ugljanu, gdje je spustio pošiljku.

Dečki su dron programirali tako da leti autonomno, bez ljudske intervencije, a videosnimka te dostave osvanula je na društvenim mrežama i izazvala senzaciju.

Ideja je da se dronovima pokriju rute koje su inače nepristupačne i skupe za klasičnu dostavu, a AIR-RMLD će i educirati djelatnike pošte kako rukovati dronom, donosi Jutarnji list.