Prvi bilateralni sastanak Hrvatske i Slovenije nakon arbitražne odluke

Premijer Andrej Plenković

Premijer Andrej Plenković danas ide u radni posjet Ljubljani, gdje bi na poziv svog slovenskog kolege o otvorenim pitanjima između dviju država po prvi put trebao razgovarati s premijerom Mirom Cerarom.

Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec izjavio je da na Cerarovu mjestu ne bi ni primio hrvatskog premijera, jer on ne priznaje arbitražnu presudu i odbija njenu implementaciju. Ne znam zašto Plenković uopće dolazi u Ljubljanu ako je jasno kazao da ne želi govoriti o implementaciji nego o graničinom pianju kao bilateralnom problemu. Da sam na premijerovu mjestu, ja ga ne bih primio, kazao je jučer Erjavec u izjavi nakon sastanka vijeća svoje stranke koje je raspravljalo o odnosima u koaliciji i reformi mirovinskog sustava.

Uz premijera Plenkovića, u Ljubljanu odlazi i potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Zajednička izjava za novinare očekuje se oko 14 sati, nakon čega će Plenković i Cerar put Trsta, na sastanak Berlinskog procesa – inicijative za poticanje regionalne suradnje, rješavanje otvorenih pitanja i stabilizaciju jugoistoka Europe.