Pršut Braće Pivac šampion 5. Međunarodnog festivala pršuta

Pršut Braće Pivac šampion 5. Međunarodnog festivala pršuta

Na drniškom gradskom trgu Poljani u nedjelju su dodijeljene nagrade i priznanja proizvođačima pršuta koji su tijekom protekla dva dana sudjelovali na 5. Međunarodnom festivalu pršuta, a pršut Braće Pivac proglašen je šampionom 5. Međunarodnog festivala pršuta.

Pršut Mesne industrije Braća Pivac još je jučer izabran za šampiona ovogodišnjeg festivala, a uz to je dodijeljeno 12 zlatnih, šest srebrenih i četiri brončane medalje.

Kontrolor maloprodaje Mesne industrije Braća Pivac Ivica Bikić kaže kako je im je to prva zlatna medalja na tom festivalu, te da su proglašeni apsolutnim šampionom. Na Međunarodni festival pršuta dolaze svake godine i do sada su uvijek dobivali nagrade, no nikada prvo mjesto kao ove 2018. godine koje je “kruna svega”.

“Mi iz godine u godinu ulažemo u proizvodnju domaće sirovine, imamo farme i kooperante, a ulažemo i u pogone. Prošle smo godine uzeli Vajdu mesne industrije Čakovec, a u grupaciji je još PPK i Dalmeso. Svake godine smo sve veći i jači, trudimo se maksimalno, a uspješni smo zato što smo predani svom poslu i ideji da naši proizvodi budu domaći.

Nagradu smo dobili od vrhunskih stručnjaka iz instituta koji znaju koliko to vrijedi. Puno će nam značiti ova nagrada jer će ljudi biti zainteresirani za naše nagrađene proizvode”, kazao je Bikić.

Tijekom dva festivalska dana sudjelovalo je 75 izlagača među kojima i tridesetak njih iz BiH, te Crne Gore. Osim pršutara na sajmu su izlagali proizvođači vina, sira, meda, soparnika, domaćih slastica, suvenira i drugih proizvoda. Održano je 30 kulturnih, sportskih, gastronomskih, stručnih i zabavnih događaja, kao i koncert Gorana Karana.

Na dan otvaranja, u subotu, u organizaciji Gradskog muzeja Drniš otvorena je izložba “Povijest drniškog pršuta”, a zaljubljenici u gastronomiju i Dalmatinsku zagoru mogli su uživati i u kreativnim radionicama, predavanjima, biciklijadi, razni nastupima i natjecanjima. Za poseban gastronomski doživljaj pobrinula se Obrtnička komora Šibensko-kninske županije i Udruženje obrtnika Kaštela sa svojim delicijama.

Festival se održava u organizaciji Grada Drniša, gradske Turističke zajednice i Udruge proizvođača Drniškog pršuta, a zatvara se večeras koncertom.