Povezite se

Vijesti

Prosvjedovali pravosudni policajci, Bošnjaković obećao pomoći

Objavljeno

-

Više stotina pravosudnih policajca u ponedjeljak je prosvjedom ispred Ministarstva pravosuđa upozorilo na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu tražeći bolje uvijete i veće plaće, a po završetku prosvjeda sindikalne je predstavnike primio resorni ministar Dražen Bošnjaković koji im je obećao pomoć.

Prosvjednici u bijelim majicama, uz transparente poput “Ne želimo iz zatvora na groblje”, “Ministre i mi smo ljudi” te “Pravosudni policajci za ministra čuvari i stražari” javnosti i ministru pravosuđa poslali su poruku “Ovako više ne ide”.”Zatvorski sustav počiva na pravosudnoj policiji, stoga nije ni bezobrazno ni bahato tražiti prava koja nam pripadaju. Pravosudni policajci su jedini sa zatvorenicima 24 sata, a uz svoje obveze su i tretmanci, psiholozi i medicinsko osoblje, stoga tražimo veće plaće”, rekao je glavni tajnik Sindikata Pravosudne Policije Hrvatske (SPPH) Željko Žužinjak. S početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi i sposobniPodsjetio je da su policijski službenici ostvarili veće benefite od ostalih državnih službi kroz Zakon o policiji, dok oni takav zakon nemaju.Zahtijevaju izradu posebnog zakona kojim bi se regulirali odnosi u pravosudnoj policiji kao i da u izradi budu uključeni predstavnici SPPH-a.Nezadovoljni su i povećanjem koeficijenta složenosti poslova za samo neke zaposlenike pravosudnih tijela, stoga traže i povećanje koeficijenata u njihovoj profesiji jer, ističe Žužinjak, s početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi, sposobni i pošteni ljudi.”Činjenica je da na zadnjim natječajima za posao ima sve manje zainteresiranih za ovaj posao, odnosno gotovo da ih nema”, naglasio je.Probleme u zatvorskom sustavu prosvjednici vide u potplaćenosti, problemu umirovljenja zbog nedostatka radne snage te nedostatku dijaloga SPPH-a, najbrojnijeg strukovnog sindikata u Ministarstvu pravosuđa, s resornim ministarstvom.S prosvjeda su poručili i kako se nedovoljno ulaže u plaće, edukaciju i opremu pravosudnih policajaca, što utječe i na samu sigurnost zatvorskih ustanova.Prosvjednicima su podršku pružili i zaposlenici pravosudnih tijela, zaposlenici osiguranja pravosudnih tijela te mnogi drugi.Tamara Čatlak Cindro sa splitskog Županijskog suda istaknula je kako je riječ o zajedničkoj borbi za dostojanstven život.”Sve doista počiva na vama, ali ne može se sustav graditi na entuzijazmu i odanosti ljudi, a da pri tome ljudi nemaju radne uvjete niti dostojnu plaću”, rekao je okupljenima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. S Bošnjakovićem dogovoren nastavak razgovoraPo završetku prosvjeda resorni ministar Bošnjaković primio je predstavnike SPPH-a te su dogovorili nastavak razgovora.

“Konačno smo s ministrom razgovarali o nekim problemima i dotakli smo neke teme, međutim dogovorili smo se da ćemo sad početi detaljnije razgovarati o našim problemima vezano i za zatvorski sustav i za zaposlenike pravosudnih tijela”, rekao je po završetku jednosatnog sastanka predsjednik SPPH-a Armin Tatarević. 

Iznijeli su, kazao je, sve zahtjeve, a ministar je obećao da će se raditi na tome, počevši od Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojim će biti regulirana sva prava pravosudne policije i zaposlenika zatvorskog sustava. 

Što se tiče plaća, kaže Tatarević, razumiju što Vlada može i ne može dati te su stoga tražili od resornog ministra da se zauzme za povećanje koeficijenata plaća. 

“Ako ne bude promjena do početka iduće godine organizirat ćemo veliki prosvjed na Markovom trgu, a u tom slučaju planiramo i bijeli štrajk, odnosno štrajk na radnom mjestu početkom 2020.”, poručio je sindikalac. 

Bošnjaković: Volio bih da se i pravosudnoj policiji poveća plaćaBošnjaković je ranije danas rekao kako je u tijeku izrada proračuna za iduću godinu te da bi volio da se nađu mogućnosti da se i pravosudnoj policiji poveća plaća.Ocijenio je i da je u zatvorskom sustavu trenutno oko 3600 zatvorenika dok ih je u njegovom ranijem mandatu (2010. i 2011.) bilo oko 5000.”Trudimo se osigurati da zatvorski sustav funkcionira i u najvećoj mjeri funkcionira. Ne postoji zatvorski sustav koji nema incidentnih situaciji nigdje u svijetu. Bilo bi dobro da uspijemo povećati kapacitete i radimo da to bude”, rekao je Bošnjaković.

Politika

Petir kao nezavisna na isti HDZ-a u 6. izbornoj jednici-Odbila ponudu Škore

Published

on

Marijana Petir, bila je saborska zastupnica u dva mandata i donedavna europarlamentarka, a ovog je vikenda donijela odluku da će na izbore će izaći kao nezavisna zastupnica na listi HDZ-a u VI. izbornoj jedinici koja pokriva njenu rodnu Sisačko-moslavačku županiju, dio Zagrebačke županije i dio Grada Zagreba.

Kako doznajemo Petir je imala ponudu i od Domovinskog pokreta Miroslava Škore ali se ipak odučila na suradnju s HDZ-om.

Podsjetimo, Marijana Petir je osvojila gotovo 48.000 preferencijalnih glasova na izborima za EU Parlament. No, nije pristala na uvijete koje joj je dao premijer Andrej Plenković, da se mora učlaniti u HDZ pa je na izbore izašla samostalno i za dlaku je ostala bez novog mandata u EU izborima.

“Gotovo u isto vrijeme dobila sam poziv za suradnju iz HDZ-a i Domovinskog pokreta te sam razgovarala s gospodinom Plenkovićem i gospodinom Škorom. Jasno sam istaknula da se ne planiram učlanjivati ni u jednu stranku i da želim ostati nezavisna te da mi je važno da se za nastavak razgovora prihvati moj program i vrijednosti koje zastupam”, rekla je Petir.

“Još se s nekoliko entuzijasta borim za HSS i cijeli predmet je na Visokom upravnom sudu. Budući da sam izbačena iz stranke jer sam kritizirala Beljakov način upravljanja strankom i najavila svoju kandidaturu za predsjednicu, to je jedini način na koji se mogu boriti”, komentirala je o “borbi” za svoju bivšu stranku, prenosi Jutarnji list.

“Ja poštujem dužnost predsjednika, no ne mogu prihvatiti da se predsjednik s prezirom odnosi prema hrvatskim braniteljima, da napušta obilježavanje obljetnice Bljeska usred intoniranja himne, da kaže da ne priznaje Dan državnosti države čiji je predsjednik, da smatra da časnici hrvatske pobjedničke vojske ne zaslužuju dobiti pohvale za uspjehe koje postižu, a koje bi im on kao vrhovni zapovjednik uz čestitku trebao uputiti…

Ne, neću nabrajati dalje, ali moram reći da me duboko rastužuje da je na čelu Hrvatske netko tko svojim ponašanjem pokazuje da ne voli i ne poštuje svoju državu i svoj narod”, izjavila je Petir o predsjedniku Milanoviću.

Nacionalno/Dnevno.hr

Ucitavanje vijesti

Politika

Predsjedništvo HDZ-a: Plenković nosi listu u prvoj izbornoj jedinici

Published

on

Premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak da će on nositi listu u prvoj izbornoj jedinici, a predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik Gordan Jandroković bit će nositelj u drugoj izbornoj jedinici.

„Danas smo dogovorli nositelje lista. Ja ću, kao i zadnji puta, nositi listu u prvoj izbornoj jedinici a Gordan Jandroković u drugoj”, rekao je Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a na kojoj su, među inim, dogovorili nositelje izbornih lista.

Žarko Tušek nosit će izbornu listu u trećoj izbornoj jedinici, potpredsjednik stranke Ivan Anušić u četvrtoj, a ministar financija Zdravko Marić u petoj.

U šestoj izbornoj jedinici listu će nositi ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, u sedmoj ministar hrvatskih branitelja i zamjenik predsjednika HDZ-a Tomo Medved, potpredsjednik stranke Oleg Butković u osmoj te ministar uprave Ivan Malenica u devetoj izbornoj jedinici.

Ministar zdravstva Vili Beroš nosit će listu u desetoj izbornoj jedinici a potpredsjednica stranke Zdravka Bušić u 11. izbornoj jedinici.

Na pitanje kako to da Damir Krstičević neće predvoditi listu, Plenković je kazao kako ga neće biti na ovim izborima, ali je potvrdio da će HDZ ići s Marijanom Petir.

Plenković je najavio da će se ostala imena znati za dva tjedna.

Ucitavanje vijesti

Gospodarstvo

Milanović razgovarao s predstavnicima Klastera kreativnih i kulturnih industrija

Published

on

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija/FaH

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je ponedjeljak predstavnike Hrvatskog klastera konkurentnosti kreativnih i kulturnih industrija, koji su mu ukazali na važnost i neophodnost potpore sektoru tih djelatnosti. 

Istaknuli su pri tome kako Hrvatska ima veliki potencijal u tom sektoru jer kroz svoje djelovanje može osigurati i visoku dodanu vrijednosti ostalim gospodarskim granama, pogotovo turizmu, priopćeno je iz Ureda predsjednika RH. 

Od posebne je važnosti za ovaj sektor, naglašeno je na sastanku, izrada strategije sektora kreativnih djelatnosti i industrija kao i institucionalna i infrastrukturna podrška razvoju kreativne i kulturne industrije.

U izaslanstvu su bili predsjednica Klastera kreativnih i kulturnih industrija Ivana Nikolić Popović, profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Bojan Baletić, profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Aleksandar Battista Ilić i dekanica Akademije dramskih umjetnosti Franka Perković.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije