Povezite se

Vijesti

Prosvjedovali pravosudni policajci, Bošnjaković obećao pomoći

Objavljeno

-

Više stotina pravosudnih policajca u ponedjeljak je prosvjedom ispred Ministarstva pravosuđa upozorilo na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu tražeći bolje uvijete i veće plaće, a po završetku prosvjeda sindikalne je predstavnike primio resorni ministar Dražen Bošnjaković koji im je obećao pomoć.

Prosvjednici u bijelim majicama, uz transparente poput “Ne želimo iz zatvora na groblje”, “Ministre i mi smo ljudi” te “Pravosudni policajci za ministra čuvari i stražari” javnosti i ministru pravosuđa poslali su poruku “Ovako više ne ide”.”Zatvorski sustav počiva na pravosudnoj policiji, stoga nije ni bezobrazno ni bahato tražiti prava koja nam pripadaju. Pravosudni policajci su jedini sa zatvorenicima 24 sata, a uz svoje obveze su i tretmanci, psiholozi i medicinsko osoblje, stoga tražimo veće plaće”, rekao je glavni tajnik Sindikata Pravosudne Policije Hrvatske (SPPH) Željko Žužinjak. S početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi i sposobniPodsjetio je da su policijski službenici ostvarili veće benefite od ostalih državnih službi kroz Zakon o policiji, dok oni takav zakon nemaju.Zahtijevaju izradu posebnog zakona kojim bi se regulirali odnosi u pravosudnoj policiji kao i da u izradi budu uključeni predstavnici SPPH-a.Nezadovoljni su i povećanjem koeficijenta složenosti poslova za samo neke zaposlenike pravosudnih tijela, stoga traže i povećanje koeficijenata u njihovoj profesiji jer, ističe Žužinjak, s početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi, sposobni i pošteni ljudi.”Činjenica je da na zadnjim natječajima za posao ima sve manje zainteresiranih za ovaj posao, odnosno gotovo da ih nema”, naglasio je.Probleme u zatvorskom sustavu prosvjednici vide u potplaćenosti, problemu umirovljenja zbog nedostatka radne snage te nedostatku dijaloga SPPH-a, najbrojnijeg strukovnog sindikata u Ministarstvu pravosuđa, s resornim ministarstvom.S prosvjeda su poručili i kako se nedovoljno ulaže u plaće, edukaciju i opremu pravosudnih policajaca, što utječe i na samu sigurnost zatvorskih ustanova.Prosvjednicima su podršku pružili i zaposlenici pravosudnih tijela, zaposlenici osiguranja pravosudnih tijela te mnogi drugi.Tamara Čatlak Cindro sa splitskog Županijskog suda istaknula je kako je riječ o zajedničkoj borbi za dostojanstven život.”Sve doista počiva na vama, ali ne može se sustav graditi na entuzijazmu i odanosti ljudi, a da pri tome ljudi nemaju radne uvjete niti dostojnu plaću”, rekao je okupljenima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever. S Bošnjakovićem dogovoren nastavak razgovoraPo završetku prosvjeda resorni ministar Bošnjaković primio je predstavnike SPPH-a te su dogovorili nastavak razgovora.

“Konačno smo s ministrom razgovarali o nekim problemima i dotakli smo neke teme, međutim dogovorili smo se da ćemo sad početi detaljnije razgovarati o našim problemima vezano i za zatvorski sustav i za zaposlenike pravosudnih tijela”, rekao je po završetku jednosatnog sastanka predsjednik SPPH-a Armin Tatarević. 

Iznijeli su, kazao je, sve zahtjeve, a ministar je obećao da će se raditi na tome, počevši od Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojim će biti regulirana sva prava pravosudne policije i zaposlenika zatvorskog sustava. 

Što se tiče plaća, kaže Tatarević, razumiju što Vlada može i ne može dati te su stoga tražili od resornog ministra da se zauzme za povećanje koeficijenata plaća. 

“Ako ne bude promjena do početka iduće godine organizirat ćemo veliki prosvjed na Markovom trgu, a u tom slučaju planiramo i bijeli štrajk, odnosno štrajk na radnom mjestu početkom 2020.”, poručio je sindikalac. 

Bošnjaković: Volio bih da se i pravosudnoj policiji poveća plaćaBošnjaković je ranije danas rekao kako je u tijeku izrada proračuna za iduću godinu te da bi volio da se nađu mogućnosti da se i pravosudnoj policiji poveća plaća.Ocijenio je i da je u zatvorskom sustavu trenutno oko 3600 zatvorenika dok ih je u njegovom ranijem mandatu (2010. i 2011.) bilo oko 5000.”Trudimo se osigurati da zatvorski sustav funkcionira i u najvećoj mjeri funkcionira. Ne postoji zatvorski sustav koji nema incidentnih situaciji nigdje u svijetu. Bilo bi dobro da uspijemo povećati kapacitete i radimo da to bude”, rekao je Bošnjaković.

Politika

Plenković: Povećanje plaća 6,12 posto riješit će glavni meritum zahtjeva školskih sindikata

Published

on

Premijer Andrej Plenković poručio je u utorak kako će povećanje plaća od 6,12 posto kroz osnovicu riješiti glavni meritum zahtjeva školskih sindikata te je naglasio kako je brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade plaća povećana više od 20 posto.

“U govoru u Saboru naglasio sam postignuća Vlade, i ona su pozamašna, u svim aspektima, isto tako i u politici plaća. Naša ponuda od 2+2+2 dizanja osnovice kroz temeljni kolektivni ugovor je konzistentna i riješiti će glavni meritum zahtjeva sindikata školstva, a to je povećanje plaća od šest posto”, rekao je Plenković u Banskim dvorima.

Dodao je kako je ova Vlada “vrlo konzistentno, realnom politikom koja je pratila prihodovnu stranu, povećala plaće dizanjem osnovice za 11,5 posto”.

“Dakle, ona će u idućoj godini, kad se zbroji sve do sada napravljeno, plus ovih šest posto i porezne olakšice, brojnim učiteljima u mandatu ove Vlade dignuti plaće za više od 20 posto. To nije uobičajeno niti redovito, a pritom imamo zdravi rast, ne zadužujemo se dodatno i ostvarujemo uravnotežen proračunski višak”, pojasnio je Plenković.

Ono što nudi Vlada je fer, realno i konzistentno; spremni smo i na konzultante 

Istaknuo je kako kao Vlada razumiju da postoje nepravde i nelogičnosti kroz koeficijente kroz različite sektore.

“Te nepravde su se nataložile kroz otprilike dva desetljeća. Nije jednostavno ni lako. U sustavu plaća, osim osnovica, imate i brojne dodatke koji se malo spominju. I postoje koeficijenti. Spremni smo to riješiti na objektivan način uz pomoć konzultanata koji su van sustava državne uprave. Mislim da nam za takav posao treba netko tko će biti nepristran, tko neće afektivno gledati svoj resor”, rekao je premijer.

Dodao je kako će pozvati sindikate da budu oni koji će i pomoći u tom procesu, a smatra da je fer, realno i konzistentno ono što nudi Vlada i da to nije dijeljenje darova pred izbore.

Plenković smatra da je kontinuitet sa štrajkom u redu kao legitiman stav sindikata, ali da nije fer prema onome što je bit politike obrazovanja – da se svi bavimo djecom i učenjem i napredovanjem mladih generacija.

Uskoro i novo povećanje minimalne plaće

“U razgovoru sa socijalnim partnerima predložit ćemo i novo povećanje minimalne plaće”, istaknuo je i dodao da će nova odluka uslijediti do kraja listopada i da će taj iznos još dodatno biti značajno povećan.

Novinari su premijera pitali jesu li na današnjem sastanku sa Generalskim zborom raspravljali o pitanju uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

“Raspravu i tu odluku trebaju donijeti oni koji žive u Vukovaru. Naravno da je politika ove Vlade graditi politiku povjerenja, suživota, pogleda prema budućnosti, graditi na postignuću mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja”, rekao je Plenković.

Zaključio je kako je politika Vlade kada pruža ruku manjinama uključiva politika, ali da “postoje sredine u kojima to treba malo obazrivije raditi, s obzirom na posljedice”.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Socijalni partneri na konzultacijama oko visine minimalne plaće za 2020.

Published

on

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava u utorak su se održale konzultacije sa socijalnim partnerima oko prijedloga visine minimalne plaće za 2020.

Na sastanku su bili: ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, pomoćnik ministra za Upravu za rad i zaštitu na radu Dražen Opalić, predstavnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever, predstavnici Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel, Ana Milićević Pezelj i Domagoj Ferdebar te predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca Davor Majetić, Bernard Jakelić. Josip Pelin, Stjepan Pezo, Josip Faletar, Vladimir Petošić, Ana Falak, Zdravko Urban i Milica Jovanović.

Konzultacije su održane u duhu dobre suradnje između socijalnih partnera, na kojima su predstavnici sindikalnih središnjica i poslodavaca iznosili stavove i prijedloge vezano uz visinu
minimalne plaće za iduću godinu.

Ministar Aladrović će, u skladu sa Zakonom o minimalnoj plaći, nakon konzultacija sa socijalnim partnerima, Vladi RH do kraja listopada predložiti visinu minimalne plaće.

Visina minimalne plaće određuje se u kontekstu povećanja udjela minimalne plaće u prosječnoj bruto plaći isplaćenoj u pravnim osobama od siječnja do srpnja tekuće godine, uzimajući u obzir inflaciju, kretanje plaća, kretanje nezaposlenosti i zaposlenosti, demografska kretanja te ukupno stanje gospodarstva, a posvećujući posebnu pozornost djelatnostima s niskim plaćama i ugroženim skupinama zaposlenih, priopćeno je iz Ministarstva rada i socijalne skrbi.

Ucitavanje vijesti

Politika

U Banskim dvorima sastanak vladajuće većine, teme porezna reforma i proračun

Published

on

U Banskim dvorima počeo je sastanak vladajuće većine na kojem će, potvrđeno je iz Vlade novinarima, ministar financija Zdravko Marić predstaviti detalje porezne reforme te rebalans proračuna za ovu godinu i proračun za iduću godinu.

Potvrdio je to i predsjednik HDZ-ovog saborskog kluba Branko Bačić ulazeći u Vladu.

“Pred nama je rebalans proračuna, proračun, zakon o državnim blagdanima, koji smo već najavili, porezna reforma, koju ćemo danas još obraditi”, rekao je Bačić.

Novinari su ga upitali i što je s primjedbama Milana Bandića, koji smatra da će država gradovima uzeti velik novac.

“Vidjet ćemo u kojem će pravcu on to predložiti, ali raspraviti ćemo to”, kazao je Bačić dodavši kako još nije kasno za primjedbe jer zakon nije izglasan.

Saborski zastupnik i potpredsjednik Sabora Milijan Brkić je u vezi sa štrajkom školskih sindikata poručio kako se o tome treba raspravljati za stolom.

“Trebamo sve probleme rješavati za stolom i razgovarati, i u sklopu s mogućnostima državnog proračuna dijeliti novce koje su nam na raspolaganju”, kazao je Brkić, dodavši kako o tome već raspravljaju resorni ministri.

Na pitanje o medijskim navodima kako su on i premijer Plenković “zakopali ratne sjekire”,  rekao je: “Ja sam inače Hrvat porijeklom iz Hercegovine, kod nas nije bilo Indijanaca i nismo se igrali sjekirama”.

Pupovac o Penavinom bacanju statuta: Čin izrazite agresivnosti

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac nije htio komentirati navode čelnika Hrvatskoga generalskog zbora Pavla Miljavca, koji je poručio kako “još treba proći generacija da bi se u Vukovaru uvele dvojezične ploče”.

“Mislite da se to treba komentirati? Da prođe još jedna generacija da bi se počeo primjenjivati Ustav i zakon ove zemlje?”, odgovorio je Pupovac.

Komentirao je i čin vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave, koji je na sjednici Gradske Skupštine bacio na pod Statut Grada Vukovara napisan na ćirilici, koji mu je uručio vijećnik SDSS-a.

“Čin izrazite agresivnosti, koja u društvo unosi agresivnost”, smatra Pupovac.

Manjinski predstavnik talijanske manjine Furio Radin kazao je kako ne zna dnevni red sastanka

“Iskreno, nemam pojma o čemu će se govoriti, tko će doći, tko neće, tko je u svađi s kime, sve ću saznati”

Kazimir Varda iz Kluba zastupnika Stranke rada i solidarnosti i nezavisnih zastupnika također je rekao da ne zna teme sastanka.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije