Prosvjedni piknik “Ne daj se, Cetino”

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

U Panju pokraj Hrvaca održava se prosvjed protiv izgradnje plinske termoelektrane na Perući. Građanska inicijativa “Ne daj se, Cetino” okupila je više od 100 prosvjednika. Oni tvrde da će izgradnja termoelektrane znatno utjecati na kvalitetu zraka i vode u cetinskoj krajni, ali i na niz podzemnih tokova u Dalmaciji.

Građani sumnjaju da je riječ o partikularnim interesima uskih grupa jer se Vlada zasad nije izjasnila o projektu. Peticiju protiv izgradnje termoelektrane potpisalo je više od 20.000 ljudi.

Radi se o tome da će izgradnjom termoelektrane Peruća milijun ljudi ostati bez pitke vode u špinama. Suočeni smo s jednim nepopravljivim zlom. Činimo niz akcija, ovo je jedna od njih.

Ovo je prvi prosvjedni piknik u Hrvata, kazao je Ante Janković, organizator prosvjeda i član inicijative “Ne daj se, Cetino”.

Bulj: Peruća je ekocidni projekt direktno vezan s političkim vrhom

Saborski zastupnik Mosta Miro Bulj istaknuo je da je došlo vrijeme da se “stane na kraj interesnim skupinama koje žele uništiti ono što je sveto, a to je voda, koja je izvor života.”

Nikako ne smijemo dozvoliti gradnju strateških, ekonomskih i ekoloških projekata kojima će se morati plaćati subvencije, poručio je Bulj na prosvjednom eko-pikniku.

Po Buljevim riječima, termoelektrana Peruća je “ekocidni projekt koji je direktno vezan s vrhom politike.” Ponovio je i kako je ministrica vanjskih poslova i europskih integracija Marija Pejčinović Burić u sukobu interesa budući da je njezin suprug, kako je podsjetio Bulj, angažiran na projektu gradnje termoelektrane Peruća.

“Pošaljimo poruku onima koji odlučuju: Gospodo, termoelektranu u Cetinskoj krajini graditi nećete!”, rekao je Bulj.