Prosvjedna povorka ‘Za reforme za ljude’

Međunarodni praznik rada sindikati u Zagrebu obilježavaju prosvjednom povorkom pod sloganom “Za reforme za ljude” u kojoj se okupilo oko tisuću građana. Pod tim sloganom sažeta su traženja hrvatskih radnika – pravedne plaće i bolji uvjeti rada, dostojanstvena starost, kvalitetno obrazovanje, efikasan javni zdravstveni sustav dostupan svima, učinkovito pravosuđe i javna uprava, kao i promjena odnosa prema Europskoj uniji i unutar nje, odnosno Europa za građane.

Prosvjedna povorka uz tutanj bubnjeva prošla je Šubićevom i Maksimirskom ulicom do Parka Maksimir, gdje se održava tradicionalno središnje obilježavanje 1. svibnja Međunarodnog praznika rada uz grah i prigodan program. Sudionicima povorke pridružili su se i brojni prosvjednici iz drugih dijelova Hrvatske, koji su organizirano autobusima stigli iz Pule, Rijeke, Varaždina, Čakovca, Karlovca, Siska, Slavonskoga Broda i Osijeka, noseći transparente, državnu i sindikalnu zastavu.

Na transparentima, među ostalim, piše: “Uzimate siromašnima, dajete bogatima”, “Čekate da pocrkavamo?”, “I ja ću biti umirovljenik?”, “Ja bih na godišnji odmor u Njemačku, a ne na bauštelu”, “Tko s vragom tikve sadi. prosvjeduju mu mladi”, “Mi smo radnici, ne sluge”, “Nema radnika, nema ni profita”, “Rad na određeno. glad na neodređeno”, “Mi smo izigrani, vi ste nas opljačkali”, “S posla na groblje”, “Vratite ukradeno” itd. Prosvjednici nose i narančaste balone sa sloganom povorke “Za reforme za ljude”.

Prvosvibanjski prosvjed organiziran je i na splitskom Peristilu u organizaciji SDP-a i Nove ljevice.