Prosvjedi umirovljenika u Sarajevu: “Stani, silo i nepravdo”

Izvor: N1

Prosvjedi umirovljenika u Sarajevu održavaju se danas ispred zgrade Vlade Federacije BiH. Okupljeni su, porukama na transparentima, poručili šta misle o trenutnom stanju u kojem se nalaze.

“Stani silo i nepravdo”, “Tražimo izlaz iz siromašne države”, “Tražimo usvajanje odluke o vojnoj i državnoj imovini”, “Sramota za pet godina samo su pet posto povećane penzije”, “Posmrtne pomoći ugraditi u novi Zakon PIO” samo su neke od puruka koje se mogu pročitati na transparentima.

Umirovljenici traže bolju zdravstvenu i socijalnu zaštitu i veće mirovine. Također, prosvjed je organiziran i zbog nedonošenja zakona o mirovinsko-invalidskom osiguranju.

“Tri posto umirovljenika su naše procjene i to bi bilo oko 12.000 do 15.000 njih, no s obzirom na udaljenost ljudi, vrijeme, njihovo fizičko stanje, očekujemo od 10.000 do 12.000. Ne očekujemo mnogo njih iz Sarajeva”.

Umirovljenici su pripremili zahtjeve koje će danas ponijeti pred zgradu Vlade, ali koje će biti uručeniti i parlamentarcima na federalnom nivou.