Prosvjedi u subotu “Pravda za djevojčice” u Zagrebu i Rijeci

U organizaciji Platforme za reproduktivna prava, Inicijative #spasime, Ženske sobe – Centra za seksualna prava i Zaklade SOLIDARNA/Fonda #SPASIME u subotu u Zagrebu i Rijeci održat će se prosvjedi u znak podrške djevojčici iz okolice Zadra.

U najavi organizatori ističu kako će se u Zagrebu od 10 sati na Trgu kralja Tomislava održati prosvjed „PRAVDA ZA DJEVOJČICE!“, u znak podrške djevojčici “koju je hrvatsko pravosuđe sramotnim postupkom suca ostavilo na cjedilu.”

Navode da puštanjem na slobodu petorice osumnjičenih za ove teške zločine na slobodu, pravosuđe ugrožava sigurnost, život i dostojanstvo maloljetne žrtve.

“Pozivamo vas da se glasno pobunite protiv sramotnog postupanja zadarskog suca, a time i cijelog sudskog sustava. Nekažnjavanje zločina je zločin!”, stoji u najavi prosvjeda.

Iznijeli su i zahtjeve nadležnim institucijama od kojih očekuju hitno djelovanje u svrhu zaštite žrtve i kažnjavanja počinitelja:

1. Tražimo od ministra pravosuđa da odmah pokrene stegovni postupak protiv suca Markovića pred Državnim sudbenim vijećem zbog neprofesionalnog, nemarnog postupanja koje dovodi u opasnost sigurnost i dostojanstvo žrtve.

2. Tražimo od DORH-a da hitno premjesti ovaj sudski postupak sa zadarskog županijskog suda na drugi županijski sud u Hrvatskoj, kako bi se spriječili eventualni utjecaj interesnih skupina na sudski postupak, i to na štetu žrtve.

3. Tražimo od nadležnih službi – policije, centra za socijalnu skrb i suda – da odmah poduzmu apsolutno SVE u svrhu pravodobne zaštite žrtve, što uključuje i zaštitu njezina dostojanstva i privatnosti u odnosu na lokalnu okolinu i medije, kao i pravodobno pružanje psihosocijalne podrške te provedbu istražnih postupaka na način koji je neće dodatno traumatizirati i viktimizirati.

4. Tražimo hitno usvajanje izmjena Kaznenog zakona kojima se ukida kazneno djelo spolnog odnosa bez pristanka te uvode strože kazne za silovanje, u skladu s aktualnim zakonskim prijedlogom Ministarstva pravosuđa.

Organizatori su pozvali sve građanke i građane da održe prosvjed #pravdazadjevojčice u svom gradu pa je prosvjed najavljen i u Rijeci u 11 sat na Kontu.