Prosvjed “Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti”

Prosvjed umirovljenika Zaustavimo siromaštvo i poniženje u starosti u organizaciji Sindikata umirovljenika Hrvatske, održat će se u šest hrvatskih gradova. Središnji prosvjed je u Zagrebu na Trgu bana Josipa Jelačića u 12 sati. Također, posvjedi će se u 12 sati održati u Puli, Splitu, Osijeku i Slavonskom Brodu, te u 16 sati u Zadru.

“Nakon dvije godine intenzivne borbe za zaustavljanje siromaštva, umirovljenici nemaju vremena za čekanje. Ljudi koji su izgradili ovu zemlju, a mnogi i sudjelovali u obrani, sada su siromašni i poniženi, a političke elite ih marginaliziraju i tretiraju kao društveni teret.

Ponijeli su teret rata i recesije na svojim leđima i sada im je ustegnuto pravo na dijalog i suodlučivanje, a gotovo ih polovica prima mirovine ispod hrvatske linije siromaštva od 2.085 kuna”, kaže se u obrazloženju sindikata.

“I dok su se u dvije godine promijenila četiri resorna ministra, umirovljenici i starije osobe i dalje žive u bijedi, bez ikakve brane rastućem siromaštvu. Vrijeme je da kažu dosta i izbore se za dostojanstvenu starost”, dodaje se.