Prosvjed “Split gori” večeras ispred Banovine

Grupa građana uz potporu više organizacija civilnoga društva sutra navečer ispred splitske Banovine organizira prosvjednu akciju “Split gori”, želeći nakon nedavnog požara upozoriti na probleme prostornog planiranja, sanacije i odlaganja otpada te upravljanja gradom.

Pošaljimo poruku da je Split naš grad i da je vrijeme da kvaliteta i sigurnost života svih građana i građanki postanu prioritet, stoji u pozivu grupe građana, koji prosvjed organiziraju s obzirom na to da su izjave odgovornih osoba za vrijeme i nakon velikog požara na rubu Splita uzrokovale dodatno nepovjerenje građana u sustav.

Zahtijevaju sanaciju i sustavno planiranje postlegalizacijskih naselja i istočnih dijelova Splita u nadolazećim procesima izrade novog ili izmijenjenog GUP-a, hitno i odgovorno djelovanje u pogledu odlagališta otpada Karepovca kao tempirane bombe koja izravno ugrožava zdravlje svih građana i građanki, prema pravilima struke, te preuzimanje odgovornosti za upravljački, organizacijski i komunikacijski fijasko koji je doveo do ugroze ljudi i imovine.

Posljedice loših političkih odluka koje se tiču tri navedena područja osjetili smo posebno u trenucima kada je Split i okolna mjesta pogodio požar, a što nam je jasno pokazalo da se Splitom zadnjih 10-tak godina ne upravlja u skladu s potrebama građanama, poručuju organizatori prosvjeda.

Pozivaju Splićane da im se pridruže u slanju zajedničke poruke podrške i zahvalnosti svim vatrogascima, Hrvatskoj gorskoj službi spašavanja, Torcidi i svim građanima i građankama koji su sudjelovali u gašenju požara.

Prosvjed počinje u 20.30 sati na Zapadnoj obali nasuprot zgrade Banovine.