Prosvjed radnika Dalmacijavina, župan im obećao pomoć

foto HINA/ Mario STRMOTIĆ

Oko 160 bivših radnika Dalmacijavina u srijedu je zajedno sa svojim sindikalnim čelnicima sat i pol vremena prosvjedovalo pred zgradama Trgovačkog suda, Županijskog državnog odvjetništva i Županije splitsko-dalmatinske tražeći da im se isplati 64 milijuna kuna cjelokupnih tražbina, a na kraju su od pročelnika Upravnog odjela zajedničkih poslova županije Damira Gabrića dobili  obećanje da im pomoći župan Blaženko Boban.

Gabrić je radnicima rekao da im župan daje svesrdnu podršku te će, čim iziđe iz bolnice gdje je završio nakon pada s masline, primiti njihove predstavnike i s njima, ako treba, ići i u Zagreb u ministarstva financija i državne imovine. “Nadam se da će to uroditi plodom. Čim se župan vrati s bolovanja naći će se s vašim predstavnicima”, poručlio je Gabrić okupljenoj masi.

Radnici  su nosili transparente na kojima je pisalo “Pogledaj dom svoj zastupniče”, “Županijsko državno odvjetništvo – dosta igara sa sudbinom radnika Dalmacijavina”, “Platite za oduzetu trajektnu luku”, “Znači li vam išta Pipi”, “Tražite glas, a ništa ne čujete”, kao i “Lako je uzeti, teško vratiti”.

Bivša radnica Manda Bašić kaže kako već pet godina traje njihova borba za novac koji su im dužni. Njezina kolegica je u Dalmacijavinu radila 36 godina, a danas preživljava s 1800 kuna mirovine. Novinarima otkrivaju da su mnogi od njih na rubu gladi, te su prisiljeni prikupljati PET ambalažu kako bi preživjeli.

“Država bi se trebala odreći svoga dijela u korist radnika, čime neće opteretiti ni državni proračun jer novac stoji u sudskom depozitu. Dalmacijavino je dalo 156 branitelja za Hrvatsku i skrbilo o prognanicima iz Drniša. Zato molimo ministra branitelja Tomu Medveda da pomogne u ovoj situaciji i da se to napokon riješi. Radnici koji nemaju uvjeta za mirovinu kopaju po kontejnerima i gladni su kruha”, izjavio je za Hinu Ante Popović.

Nitko ne želi čuti za radnike Dalmacijavina

Marija Pjevac iz Dalmacijavina tvrdi da imaju ugovore po kojima su kupili objekte, zbog čega su primali minimalne plaće, te su do 1986. godine objekte dogradili. Kazala je kako je to 2001. godine ušlo u temeljni kapital, pa su objekti procijenjeni na 85 milijuna kuna, dok su tražbine ukupno 555 radnika u početku bile 75 milijuna kuna, zbog čega su nakon otvaranja stečaja tužili državu tražeći da im se isplati taj novac.

Regionalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi , prehrambenoj i duhanskoj industriji Ivica Blažević istaknuo je da radnici već godinu i pol dana pokušavaju ishoditi da ih se primi u razna ministarstva, ali nitko za njih ne želi čuti.

Zgrada Dalmacijavina, koja se nalazi na pomorskom dobru u Trajektnoj luci Split, ušla je u stečajnu masu zbog čega sindikati traže da se Županijsko državno odvjetništvo izjasni o prijedlogu nagodbe, kako bi se radnici u cijelosti namirili.

“Žalosno je što u zgradi Trgovačkog suda na posebnom računu još uvijek stoji 75 milijuna kuna koje je uplatio kupac Oštrc za nekretnine prodane u stečaju, a dokle će stečajna sutkinja držati taj novac ne znam. Pozivamo sve institucije, pa i premijera da saslušaju radnike, da se nađemo za stolom i pokušamo naći najbolje rješenje za sve”, poručio je Blažević.

Sindikalna povjerenica Nezavisnog sindikata Dalmacijavina Danica Stipović rekla je da žele mirne pregovore i nagodbu, iako ih je država prevarila kada im je kazano da mirno iziđu iz zgrade Dalmacijavina u Trajektnoj luci i kada su im obećali da će sve biti u redu. Naša potraživanja odnose se na otpremnine po kolektivnom ugovoru i neisplaćene plaće iz Dalmacijavina d.d., izjavila je Stipović.

Hina