Prosvjed pravosudnih službenika: Ministre Malenica podnesite ostavku

Pravosudni službenici i namještenici poručili su u petak s prosvjeda ispred Banskih dvora ministru pravosuđa i uprave Ivanu Malenici da podnese ostavku ako nije u stanju riješiti probleme koji se godinama gomilaju u pravosuđu, a od zahtjeva za povećanjem plaća neće odustati.

“Ministre, ako ne razumijte što službenici i namještenici u pravosuđu rade, ako niste u stanje riješiti probleme koji se godinama gomilaju, onda odstupite, podnesite ostavku i povucite se časno dok je još vrijeme. Naše je strpljenje došlo kraju”, rekla je Jasminka Kirigin Bastalić iz Općinskog kaznenog državnog odvjetništva u Zagrebu, nakon čega je oko tisuću okupljenih prosvjednika skandiralo “Ostavka, ostavka”.

Prosvjed je održan u četvrtom tjednu štrajka na sudovima i u državnim odvjetništvima, koji su početkom mjeseca pokrenuli članovi Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Traže povećanje plaća za 400 eura i reguliranje kolektivnog pregovaranja za zaposlene u sudbenoj vlasti i DORH-u.

Predsjednica sindikata Iva Šušković pozvala je ministra Malenicu i premijera Andreja Plenkovića da razmisle o svemu što je rečeno u četiri tjedna štrajka. S ovakvom snagom i angažmanom štrajkaša ne prihvaćamo ništa drugo nego pozitivan ishod i uspjeh, poručila je.

Predsjednik Nacionalnog sindikata policije Bono Tomašević krivce za nerješavanje nagomilanih problema vidi i u dva reprezentativna sindikata u državnim službama, Sindikatu policije Hrvatske i Nezavisnom sindikatu djelatnika MUP-a.

“Oni su jedini ovlašteni da zastupaju sve državne službenike u kolektivnom pregovaranju, ali sustavno godinama zanemaruju osvijestiti poslodavce da su državni službenici potplaćeni, da njihove plaće ne rastu sukladno troškovima života i inflaciji”, rekao je.

Zgrada suda u Vinkovcima još ima “čučavce”

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je sramotnim podatak da neki zaposlenici u pravosuđu ne zarade čak ni minimalnu plaću, a sve zaposlenike u štrajku usporedio je sa 300 Spartanaca koji su se u Termopilskom klancu borili protiv perzijske vojske.

“Ispada da su u ovoj zemlji vlade najgori poslodavac, pogotovo nekima. U ovim slučaju vlast je ta koja je svojim zanemarivanjem i okretanjem leđa vašim problemima pokrenula štrajk”, ustvrdio je.

Osim na niske plaće, prosvjednici su upozorili na brojne druge probleme kao što su dotrajale zgrade, među kojima zgrada suda u Vinkovcima još uvije ima “čučavce”, zastarjela radna oprema, nedostatak prostora i odlazak ljudi, što uzrokuje pretrpanost poslom onih koji su ostali u sustavu.

Ministarstvo pravosuđa više se puta oglušilo na pozive na razgovor o problemima u sustavu, kazao je informatičar na Županijskom sudu u velikoj Gorici Goran Arambašić dodavši da sve više njegovih kolega napušta radna mjesta na sudovima.

“Moj posao je svedena na to da većinu poslova obavljam kao producent, snimam iskaze svjedoka i slične poslove, a tek onda obavljam svoj posao. Postoji opravdana opasnost da se naljute i oni u računovodstvu, koji su također preopterećeni, onda neće nitko dobiti plaće”, rekao je Arambašić.