Desetci tisuća ljudi s ulica Barcelone traže oslobađanje katalonskih dužnosnika

Foto: Hina

Desetci tisuća zagovnika nezavisnosti Katalonije uz povike “sloboda” koračaju u subotu ulicama Barcelone tražeći oslobađanje katalonskih dužnosnika pritvorenih pod optužbom za pobune.

Deset osoba je, pod optužnom za pobunu protiv Španjolske, pritvoreno pored Madrida nakon što je u katalonskom parlamentu izglasana nezavisnost prije dva tjedna.
“Sloboda političkim zatvorenicima”, piše na transparentima dok se na ulicama vijore katalonske zastave. Prosvjed organiziraju Katalonska nacionalna skupština (ANC) i Omnium Cultural, čiji su čelnici u pritvoru, i koje mobiliziraju građane u obranu proglašene republike. Na čelu povorke su članovi obitelji osmero pritvorenih članova smijenjene katalonske vlade. “Mi smo Republika”, piše na transparentu kojeg nose.
Prosvjed je počeo u 17 sati te se očekuje više stotina tisuća građana.
Iz Belgije se oglasio i smijenjeni predsjednik katalonske vlade Carles Puigdemont koji je istaknuo kako je “Španjolska naštetila demokraciji” uhićenjem zagovornika nezavisnosti.
“Jako je razočaravajuće što Europa odgovara na situaciju u Mađarskoj i Poljskoj ali ne i Kataloniji”, rekao je u razgovoru za britansku televiziju Sky News.
Puigdemont i četvero dužnosnika nalaze se u Belgiji. Španjolska je zatražila njihovo izručenje nakon što se nisu pojavili na saslušanju na sudu u Madridu.
Katalonski parlament je 27. listopada izglasao nezavisnost Katalonije, na sjeveroistoku Španjolske. Španjolska vlada je idući dan preuzela kontrolu nad katalonskom administracijom, raspustivši regionalnu vladu izabranu 2015. te je raspisala prijevremene izbore za 21. prosinca. (Hina)