Prosovjetski skup u Moskvi okupio gotovo 8.000 mladih

Gotovo 8.000 mladih i studenata iz više zemalja sudjelovalo je u subotu u središtu Moskve unatoč kiši na paradi u sklopu Svjetskog festivala mladih i studenata, koji su 1949. utemeljile zemlje istočnog bloka.

Noseći zastave, sjedeći na tenkovima ili maskirani, mladi, većinom polaznici moskovskih sveučilišta, prodefilirali su duž rijeke pored malobrojne publike, uglavnom starijih ljudi.

Organizatori su očekivali gotovo 30.000 mladih iz 150 zemalja, no AFP procjenjuje da ih je bilo između 7000 i 8000.

Dvadesetak zemalja sudjelovalo je s tenkovima, uključujući Indiju, Japan, Njemačku i Brazil, koji je organizirao i autobus s plesačicama po uzoru na karneval iz Rija, unatoč već niskim temperaturama i kiši.

Publika je također bila malobrojna, obeshrabrena lošim vremenom i jakim mjerama sigurnosti.

“Došla sam ovamo kako bih podržala naše studente. Oni su naša budućnost”, kazala je 42-godišnja Ana Šostakova, dok je 59-godišnji Boris u paradi vidio političku dimenziju. “Sovjetska prošlost je naša povijest i nema ničeg lošeg u tome da je se prisjetimo.”

Svjetski festival mladih i studenata pokrenule su 1949. organizacije mladih iz istočnog bloka, a 19. izdanje tog skupa službeno će početi u nedjelju u Sočiju u prisustvu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Slogan ovogodišnjeg festivala je “Za mir, solidarnost i socijalnu pravdu, borimo se protiv imperijalizma”.

“Sve nacije trebale bi biti prijatelji. U sovjetsko vrijeme imali smo više ovakvih događaja”, kazala je 71-godišnja Valentina Rogova.

Hina