Povezite se

Vijesti

Proslavljena svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnice grada Zagreba

Objavljeno

-

Svetkovina Majke Božje od Kamenitih vrata zaštitnice Zagreba i Dan grada Zagreba, proslavljeni su u srijedu navečer svetom misom u zagrebačkoj katedrali koju je predvodio nadbiskup Genove i predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija (CCEE) kardinal Angelo Bagnasco i procesijom mnoštva vjernika sa Zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata.

Mnoštvo vjernika ispunilo je zagrebačku prvostolnicu i trg ispred katedrale kako bi sudjelovali na koncelebriranom euharstijskom slavlju koje je bilo središnji događaj proslave svetkovine Majke Božje od Kamenitih vrata koju je kardinal Bagnasco predvodio u zajedništvu s kardinalom Bozanićem.

Prije Svete mise nadbiskup Bozanić zahvalio je kardinalu Bagnascu na njegovu dolasku kako bi zajedno s vjernicima hrvatskoga glavnog grada proslavio njima tako dragu i važnu svetkovinu i u znak zahvalnosti i trajni spomen na ovaj susret podario mu je bistu bl. Alojzija Stepinca.

“Zagrebačka katedrala čuva zemne ostatke bl. Alojzija Stepinca, a ona je i svjetionik vjere i nade i mjesto povartka Bogu u sakramentu pomirenja i svima upućuje poziv – Uđimo s hvala na vrata Gospodnja!”, poručio je kardinal Bozanić.

Kardinal je zahvalio i hrvatskim nadbiskupima, biskupima, svećenicima, redovnicama i redovnicima, vjerničkom narodu, zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću i predstavnicima državnih vlasti koji su se, istaknuo je, okupili kako bi “svjedočili obnovljenu Pedesetnicu naše dijecezanske crkve, odgovarajući na imperative što smo ih postavili na završetku Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije – upoznati Crkvu, voljeti Crkvu i djelovati u Crkvi”.

“Sva svoja nastojanja povjeravamo nebeskom zagovoru Presvete Bogorodice Marije, sv. Josipa zaštitnika Hrvatske i bl. Alojzija Stepinca – svjedoka čiste savjesti, a posebnu nadu polažemo i u naše mlade vjernike koji se pripremaju za nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati 2020. u Zagrebu i Zagrebačkoj nadbiskupiji”, istaknuo je.

Kako je rekao kardinal Bozanić, danas častimo Majku Božju od Kamenitih vrata – zaštitnicu grada Zagreba, Majku ljubavi i mira , a na slikovit bismo način mogli reći da je “Marija pohitala s Griča na Kaptol da ova dva povijesna zagrebačka brežuljka poveže u molitvi i brizi za Crkvu i narod”.

Poseban pozdrav uputio je i sudionicima 25. Svjetskog kongresa liječnika katolika (FIAMC – World Federation of Catholic Medical Associations) koji se održava u Zagrebu od 30. svibnja do 2. lipnja pod nazivom “Svetost života i medicinska profesija od Humanae Vitae do Laudato Si”, a među ostalima, nazočit će mu i predsjednik Papinske akademije za život Vincenzo Paglia.

Bl. Alojzije Stepinac daje glas duši hrvatskoga naroda

Kardinal Bagnasco u homiliji je istaknuo kako sudjelovanje mnoštva vjernika očituje njihovu pobožnost prema Presvetoj Djevici i pokazuje koliko je Bogorodica udomljena u njihovim srcima.

Rekao je kako se današnja svetkovina podudara s Marijinim pohođenjem sv. Elizabeti, a u otajstvu toga susreta vremešna rođakinja postavlja pitanje Djevici Mariji – ta otkuda meni da mi dođe majka Gospodina mojega, a i mi s njom govorimo – otkuda da nas ona stoljećima čuva na Kamenitim vratima što nas pak podsjeća da Bogorodica nastavlja pohađati jednostavne i vjerne ljude.

“Narodi i nacije danas su zahvaćeni smrtonosnim individualizmom koji u ime posvemašnje slobode dijeli ljude jedne od drugih i svakoga osuđuje na tužnu osamljenost”, rekao je kardinal Bagnasco i dodao kako “zatvarajući se Kristu, koji je svjetlo naroda, gubimo hranu za dušu, snagu za protivštine i tako postajemo zemaljski lutalice umjesto nebeski hodočasnici”.

Kardinal Bagnasco rekao je kako ne možemo ne spomenuti bl. Alojzija Stepinca i podsjetio je kako ove godine slavimo 120. obljetnicu rođenja bl. Alojzija Stepinca i 20. godišnjicu njegove beatifikacije. Dodao je kao je poznata duboka pobožnost bl. Alojzija Stepinca prema Majci Božjoj zbog koje je žarko preporučivao molitvu Svete krunice, a i kako se osobno preporučivao zagovoru Presvete Djevice od Božjega Srca.

“Možemo reći da bl. Alojzije Steinac u određenom smislu daje glas duši hrvatskoga naroda, njegov glas izražava duh Hrvatske, duh oblikovan njezinim jezikom, kulturom, predajom i poviješću, a to bogatstvo nije ostalo samo u prošlosti, ono je prisutno i u sadašnjosti, nije mrtvo već plodonosno i sposobno nadahnuti zajednicu života koja ima lice duše “, istaknuo je genovski nadbiskup.

“Ako je dakle ta baština plodna i vjerom življena i i prenošena s jednoga naraštaja na drugi, tada narod ima nešto lijepo i veliko, istinito i plemenito što može ponuditi drugim narodima kako bi brodili zajedno u poštovanju i bradskoj blizini”, rekao je kardinal Bagnasco.

Predsjednik CCEE-a poručio je okupljenim vjernicima da ne zaborave svoje podrijetlo jer, istaknuo je, “zaboraviti znači ne znati tko smo i kamo idemo, a naši su korijeni Evanđelje koje nas otvara bližnjima i oblikuje nas, premda se danas čini da je Evanđelje zastarjelo, a moderno je razmišljanje koje isključuje Boga”.

Nakon svete mise procesija je sa Zavjetnom slikom Majke Božje od Kamenitih vrata krenula preko Trga bana Josipa Jelačića, Radićevom ulicom do Kamenitih vrata.

Nastavi pregledavati
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Crna Kronika

Bivša uprava HPB-a prijavljena za neosnovanu isplatu bonusa

Published

on

Zagrebačka policija kazneno je prijavila četvero bivših članova uprave Hrvatske poštanske banke (HPB) koje se sumnjiči da su neosnovanom isplatom bonusa oštetili banku za 11,5 milijuna kuna.

Prijavljeni su bivši predsjednik uprave HPB-a Čedo Maletić, nekadašnje članice uprave Boženka Mostarčić, Dubravka Kolarić i Tanja Šimunović te još jedna 49-godišnja žena koja im je navodno pomagala.

Osumnjičenici su od siječnja 2010. do kolovoza 2014. suprotno odluci Vlade, internim aktima banke i bez znanja nadzornog odbora banke te bez pisanih odluka uprave banke, isplaćivali bonuse koji nisu bili vidljivi u godišnjim financijskim izvještajima, navodi se u priopćenju zagrebačke policije koja nije objavila identitete osumnjičenih.

”Bonusi su isplaćeni na temelju financijskih rezultata poslovanja za koje su osumnjičenici znali da nisu vjerodostojni, što je i utvrđeno provedenim nadzorima u kojima su pronađene značajne nepravilnosti u prikazivanju godišnjih financijskih rezultata”, stoji u priopćenju.

U policiji preciziraju da su osumnjičenici stekli protupravnu imovinsku korist od 4,5 milijuna kuna, dok su istovremeno oštetili banku za 11,5 milijuna kuna na ime plaćenih poreza i doprinosa.

Policija je u priopćenju podsjetila da je od srpnja 2009. do travnja 2012. godine na snazi bila vladina odluka o zabrani isplate bonusa članovima uprava trgovačkih društva u pretežitom vlasništvu države te su bili i ograničeni iznosi plaća članovima uprava.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja kaznena prijava je podnijeta Županijskom državnom odvjetništvu u Rijeci.

Ucitavanje vijesti

EU

Ledenjak na Mont Blancu samo što se nije odlomio, traje evakuacija stanovnika

Published

on

Dio ledenjaka Grandes Jorasses u talijanskom dijelu masiva Mont Blanca samo što se nije odlomio zbog vrućine pa je pokrenuta evakuacija više desetaka stanovnika i turista, objavile su lokalne vlasti u četvrtak.

Oko 500.000 kubičnih metara leda samo što se nije odvojilo od ledenjaka Panpincieux, na području općine Courmayeur, navodi se u uredbi općine regije Val d’Aosta, na granici s Francuskom.

Nekoliko cesta koje vode u dolinu Val Ferret je zatvoreno, sukladno uredbi. Vlasti su naredile evakuaciju tridesetak kuća u “crvenoj zoni” u donjem dijelu Val Ferreta.

Policija i civilna zaštita od jutros povode operacije evakuacija i osiguranja, dok lokalne vlasti brinu visoke temperature za sljedeća tri dana.

Ucitavanje vijesti

Vijesti

Stožer: 28 novozaraženih, jedna osoba umrla

Published

on

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno 28 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je trenutno 561 aktivan slučaj oboljenja, a jedna je osoba umrla, izvijestio je u četvrtak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom liječenju je 110 pacijenata, od kojih je na respiratoru sedmero. 

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno su zabilježene 5404 osobe zaražene novim koronavirusom, od kojih je 155 umrlo, a 4688 se oporavilo.

 U samoizolaciji je trenutno 2171 osoba. 

Do danas je ukupno testirano 125.317 osoba, od toga 934 u posljednja 24 sata, stoji u priopćenju Stožera.
 

Ucitavanje vijesti

Najčitanije