Dan svog oslobođenja Glina slavi kao Dan grada

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić je u nedjelju, 6. kolovoza 2017. godine, kao izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, sudjelovao u obilježavanju Dana Grada Gline.
Uz župana su bili njegovi zamjenici Roman Rosavec i Ivan Celjak.

6. kolovoza, obljetnicu oslobođenja od srpskog agresora te reintegracije u ustavnopravni sustav Republike Hrvatske Grad Glina slavi kao Dan grada.

Obilježavanje Dana grada je započelo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika Suza, koji je podignut u znak sjećanja na 392 hrvatska branitelja i civila s glinskog područja, poginula u Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine.

Upravo njima, ali i svim ostalim poginulim, umrlim i nestalim hrvatskim braniteljima i civilima, na ovom su mjestu, počast cvijećem i svijećama odala brojna izaslanstva; izaslanik predsjednika Vlade RH sisačko – moslavački župan Ivo Žinić koji je predvodio i izaslanstvo Sisačko-moslavačke županije, izaslanstvo Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, izaslanstvo Grada Gline, izaslanstvo Grada Novske, obitelji poginulih hrvatskih branitelja, , predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te predstavnici političkih stranaka. Zajedničku molitvu je kod spomenika Suza predvodio glinski župnik vlč. Ivica Mađer koji je nakon toga služio i Svetu misu za Domovinu u Župnoj crkvi sv. Ivana Nepomuka.

U sklopu proslave Dana grada Gline, u Hrvatskom je domu održana svečana sjednica na kojoj su nazočili brojni uzvanici i gosti: izaslanik predsjednika Vlade RH župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Mario Bursik, izaslanik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH i zapovjednik Hrvatske kopnene vojske brigadir Marijan Cikuš, general Mladen Markač, ravnatelj Državne geodetske uprave Damir Šantek, predstavnici političkog, vjerskog, kulturnog i društvenog života. Dobrodošlicu su im u Glinu poželjeli gradonačelnik Grada Gline Stjepan Kostanjević sa svojim zamjenicima te predsjednik Gradskog vijeća Grada Gline Željko Šešerin i njegovi potpredsjednici.

Tisuće oluja prošlo je kroz Glinu od davnog 1. lipnja 1284. godine od kada datira prvi pisani dokument o Glini, ali samo je jedna Oluja 1995. godine – najpoznatija operacija Hrvatske vojske, temelj hrvatske države.

Ona je znamen kraja Domovinskog rata, i to baš u Glini. Nakon žestokih borbi koje se počele 4. kolovoza i odvijale se 5. kolovoza, hrvatska je vojska konačno nešto prije ponoći 6. kolovoza 1995. ušla u grad i tako omogućila da se Glinjani, nakon četiri duge i teške godine, vrate u svoj grad.

Upravo, u Glini, u Gornjem Viduševcu, 8. kolovoza potpisana je bezuvjetna predaja 21. korpusa neprijateljske vojske. Kao zapovjednik 20. domobranske pukovnije prvi je ušao u svoj grad tog 6. kolovoza Stjepan Kostanjević.

Danas, u miru, ponosan je gradonačelnik željan nekih drugih vrsta pobjeda kako bi svi stanovnici, pogotovo mladi, živjeli u ovom gradu na način na koji su to sanjali on i njegovi ratnici.

Na svečanoj sjednici, kao izaslanik predsjednika Vlade RH, nazočio je sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Glina Dan grada slavi na dan svog oslobođenja, a među oslobodilačkim hrvatskim oružanim snagama tog je ljeta 1995., u kasnim večernjim satima, u svoj grad ušao i župan Žinić:

“Pozivam se stanovnike Gline i okolice da se pridruže u utorak ovdje u Glini da se pridruže proslavi završetka Oluje i pobjedi hrvatske vojske i policije nad neprijateljskim snagama, gdje se predao 21. neprijateljski korpus, gotovo 5 ili 6 tisućaa neprijteljskih vojnika ” – kazao je župan Žinić.