Proslava blagdana Sv. Jakova u Mošćenici

Pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, Mjesni odbor Mošćenica, RKT župa Preobraženja Gospodnjeg, LAG “Zrinska gora-Turoplje”, DVD Mošćenica, HKUD Mošćenica, UDVDR Mošćenica, Udruga Kupa A.M.J. Mošćenica organizirali su proslavu blagdana Svetog Jakova, zaštitnika Mošćenice.

Svečana proslava počela je danas, 25. srpnja 2018. godine, Svečanom sjednicom MO Mošćenica nakon koje je otvorena autorska izložba ratnog reportera Borisa Savića pod nazivom „Mošćenica 1991. – 1995.“.

Nakon obilaska izložbe uslijedilo je svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomenika poginulim braniteljima u Domovinskom ratu, stradalim u minskim poljima Mošćenice i žrtvama NOB-a. Vijence su položila brojna izaslanstva, a počast je u ime Grada Petrinje odao i gradonačelnik Darinko Dumbović sa zamjenicom Viktorijom Kaleb.

Nakon odavanja počasti procesija se uputila prema kapeli Sv. Jakova gdje je održano svečano misno slavlje.

Središnja proslava Sv. Jakova, zaštitnika Mošćenice nastavljena je bogatim poslijepodnevnim programom koji je bio upotpunjen predstavljanjem Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava s područja Banovine.

Posjetiteljima će se već tradicionalno predstavljati mladež DVD-a Mošćenica te svojim gostima predstaviti svoja umijeća kroz pokazne vježbe.

Cjelodnevnoj proslavi prisustvovao je i Darinko Dumbović, gradonačelnik Grada Petrinje koji se zahvalio svima koji su sudjelovali u pripremama i organizaciji proslave Sv. Jakova, te nadodao:

„Mošćenica je danas splet različitih osjećaja i sjećanja koje imamo od stvaranja domovine Hrvatske, od prve linije bojišnice. Nalazimo se u onom predjelu gdje smo stvarno kao hrvatski branitelji bili dobro organizirani. Mislim da se današnji dan proslavlja na jednoj visokoj razini poštovanja prema svima onima koji su došli danas ovdje, pogotovo Udrugama koje su proistekle iz Domovinskog rata, a poklonili smo se onima koji su dali svoje živote kod stvaranja domovine Hrvatske, a to je trajna vrijednost Mošćenice.

Ovdje se branila domovina, ovdje se branio Sisak i ne samo branila nego stvarala sa krvlju, ljubavlju sa hrabrim ljudima i u spomen njima smo napravili odlučnu izložbu fotografija zahvaljujući gospodinu Saviću, a ona pokazuje da se uvijek moramo sjećati ljudi koji su bili među nama, kojih sada nema, neki su nestali, umrli ili stradali u minskim poljima.

Mošćenica danas živi ljubav prema svakom čovjeku, želimo biti zajedno sa svima onima koji žele graditi bolji život u Mošćenici. Neka nam Sveti Jakov da blagoslov za zajedništvo i za sve vrijednosti koje moramo imati kao ljudi, on nas i štiti kroz ove dane kao i ovih 365 dana. Vjerujem da ćemo pokazati da je Sveti Jakov i sve što smo u 27 godina napravili , napravili kroz dobre politike jer je dobra politika ona koja iza sebe ostavlja dobar trag i koja može napraviti gospodarski obrat, to je u ovom trenutku Mošćenica u kojoj gradimo i investiramo 100 milijuna kuna komunalne infrastrukture, to je dio Aglomeracije Grada Petrinje, a u samoj poduzetničkoj zoni započeli smo radove vrijedne 27 milijuna kuna.

To je ono što želimo ostaviti iza sebe za sve one branitelje kojih nema među nama, a to su hrvatski branitelji koji su poginuli, koji nas gledaju i pokazat im da nisu uzalud dali svoj život.“

Večernji program bit će nastavljen bogatim kulturno umjetničkim programom HKUD-a Mošćenica, a vrhunac večeri bit će glazbeni nastup Ivana Zaka. Do kasno u noć zaplešite i zapjevajte uz petrinjski tamburaški sastav Kupska zvona.