Prosječna neto plaća za siječanj u Zagrebu 7.158 kuna

Prosječna neto plaća zaposlenih u pravnim osobama u Zagrebu za siječanj ove godine iznosila je 7.158 kuna, što je nominalno na mjesečnoj razini porast za 1,1 posto, a na godišnjoj za 5,3 posto, pokazuju podaci Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

Prosječna je zagrebačka plaća za siječanj, naime, bila za 76 kuna viša od prosjeka za prosinac prošle godine, a 362 kune viša nego za siječanj prošle godine.

U odnosu na prosječnu neto plaću u pravnim osobama na razini Hrvatske, koja je za siječanj iznosila 6.189 kuna, prosječna je zagrebačka neto plaća veća za 969 kuna.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, prosječna neto plaća u pravnim osobama u gospodarstvu iznosila je za siječanj 7.061 kunu, dok je u izvan gospodarskim djelatnostima bila 290 kuna veća i iznosila je 7.351 kunu.

Najveću su prosječnu neto plaću u Zagrebu za siječanj imali zaposleni u pravnim osobama u djelatnosti vađenja sirove nafte i prirodnog plina, u iznosu od 11.223 kune.

U još dvije djelatnosti neto plaća za siječanj bila je veća od deset tisuća kuna – u proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i pripravaka iznosila je 10.341 kunu, a u financijskim uslužnim djelatnostima, osim osiguranja i mirovinskih fondova 10.145 kuna.

Nasuprot tomu, najniža je neto plaća za siječanj u Zagrebu iznosila 3.974 kune, koliko je iznosila u ostalim osobnim uslužnim djelatnostima.

Prosječne neto plaće za siječanj niže od pet tisuća kuna imali su zaposlenici u još desetak djelatnosti, od čega u polovici njih manje od 4.500 kuna.

Tako je prosjek u pravnim osobama u djelatnosti proizvodnje odjeće za siječanj iznosio 4.003 kune, u proizvodnji kože i srodnih proizvoda 4.131 kunu, u djelatnosti pripreme i usluživanja hrane i pića 4.204 kune, u proizvodnji tekstila 4.333 kune, a u zaštitnim i istražnim djelatnostima 4.437 kuna.

Po podacima Odjela za statistiku Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada, prosječna bruto plaća za siječanj u pravnim osobama u Zagrebu iznosila je 10.030 kuna, što je na mjesečnoj razini porast za 106 kuna, odnosno nominalno za 1,1 posto.

Na godišnjoj je razini prosječna je bruto plaća u Zagrebu bila nominalno viša za 6,2 posto, ili za 582 kune. (Hina)