Proračun Sisačko moslavačke županije veći za 36,4 milijuna eura

Županijska skupština Sisačko-moslavačke županije na svojoj je 17. sjednici prihvatila prijedlog Prvih izmjena i dopuna Proračuna SMŽ za 2023. godinu.

Ukupni prihodi i primici, kao i ukupni rashodi i izdaci u I. izmjenama i dopunama Proračuna povećani su sa 281 393 422,39 € na 317 826 69,65 €, odnosno veći su za 36,4 milijuna €. Proračun SMŽ je konsolidirani proračun, koji se sastoji od Proračuna SMŽ i proračuna korisnika SMŽ.

Županijska skupština prihvatila je i Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna za prošlu godinu, kao i Odluku o donošenju VI. Izmjena i dopuna Prostornog plana Sisačko-moslavačke županije.

NAGRADE SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE ZA ŽIVOTNO DJELO BOŽIDARU ŠKOFAČU (POSTHUMNO) I ĐURI VIDMAROVIĆU

Županijska skupština je donijela i odluke o ovogodišnjim dobitnicima nagrada SMŽ.

Nagrada za životno djelo dodijeljena je, nažalost posthumno, Božidaru Škofaču, slikaru rodom iz Letovanića, koji je sudjelovao u radu brojnih likovnih susreta i kolonija, bio član brojnih likovnih udruga, profesoru zemljopisa i biologije, osnivaču jedne od najvećih privatnih etnografskih zbirki u Hrvatskoj, Etno zbirke Škofač, koja broji više od 5 000 eksponata smještenih u tri drvene hiže i zaštićeno je kulturno dobro Republike Hrvatske.

Božidar Škofač, koji je svojim umjetničkim stvaralaštvom obogatio kulturni izričaj ne samo područja općine Lekenik nego cijele Sisačko-moslavačke županije i šire, preminuo je 19. ožujka 2023. godine.

Nagrada Sisačko-moslavačke županije za životno djelo dodijeljena je, odlukom Županijske skupštine, Đuri Vidmaroviću, književnom povjesničaru i kritičaru, koji se bavio poviješću i kulturom Hrvata u rasuću, pjesniku, prevoditelju, TV uredniku, prosvjetnom djelatniku rodom iz Piljenica, Općina Lipovljani.

Đuro Vidmarović, svojevremeno predsjednik Društva hrvatskih književnika, ostavio je i dubok trag u hrvatskom političkom životu. Bio je član saborske Komisije za izradu Deklaracije o nezavisnosti RH koja je prihvaćena 8. listopada 1991.godine, bio je saborski zastupnik, izvanredni opunomoćeni veleposlanik u Ukrajini. Član je Društva hrvatskih književnika, Hrvatskoga diplomatskog kluba, Glavnog odbora Matice Hrvatske, Društva za ukrajinsku kulturu, Hrvatskoga kulturnog vijeća i Hrvatskoga nacionalnog etičkog sudišta.

Nagrada SMŽ za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju pripada umirovljenom pukovniku Ivici Pandži Orkanu i dr. sc. Sanji Lončar, autorima monografije „Spomen-obilježja Domovinskog rata od 1991. do 1995. u Sisačko-moslavačkoj županiji“ čija je promocija održana u listopadu 2022. godine, a koja donosi pregled više od 300 spomen-obilježja na području Sisačko-moslavačke županije te svjedoči o stradanju tog kraja u Domovinskom ratu.

Nagrada SMŽ za doprinos ugledu i promidžbi Sisačko-moslavačke županije u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Zakladi Marin Čilić, koja je humanitarno-sportskim događajem i sportskim aktivnostima omogućila izgradnju dva sportska terena u Petrinji i Hrvatskoj Kostajnici, koje koriste djeca i mladi s područja Banovine i Pounja, te doprinijela promidžbi Sisačko-moslavačke županije.

Nagrade će biti uručene na Svečanoj sjednici Županijske skupštine, 12. lipnja 2023. godine.