Pronađeni roditelji ostavljene bebe

Pronađeni su roditelji i utvrđen je identitet ženske bebe koju je netko prije tjedan dana ostavio pred crkvom u Sesvetama. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad roditeljima, potvdila je zagrebačka policija.

Dijete je ostavljeno u kolicima, umotano u platneni prekrivač. Budući da policija nakon pronalaska danima nije mogla pronaći nikakav trag, obratila se jučer građanima i zatražila pomoć u prepoznavanju.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić potvrdila je da su pronađeni roditelji ostavljene djevojčice i da je istraga u tijeku.

Rekla je da je iskreno zabrinuta da mlade obitelji pokazuju da nemaju snage niti spremnosti da brinu o sebi i svojoj djeci.

“Ovo je bio jedan vapaj upomoć koji se dobro završio. Na neki način sam i zahvalna roditeljima da su se odlučili na ovakav čin jer je moglo i gore završiti, imamo u sjećanju loših iskustava. Nije sramota tražiti pomoć. Postoje i drugi načini, institucije postoje i spremne su pomoći djetetu”, rekla je Murganić.

“Beba će biti tu gdje je, od strane nadležnog centra će se odrediti skrbništvo. Vidjet ćemo u kojoj fazi je ispitivanje sposobnosti i okolnosti zbog kojih su to roditelji učinili. Hoće li se ići na oduzimanje roditeljske skrbi što mislim da ne treba ni sa čim žuriti. Najvažnije je da je dijete zbrinuto, da je zdrava, da nije zlostavljana i nije zapuštena. Možda je to bio neki čin očaja”, dodala je ministrica.

Ispred crkve župe Dobrog pastira u Sesvetama prije šest dana pronađena je djevojčica u dobi između 5 i 7 mjeseci. Policija je u srijedu alarmirala javnost, i to vrlo uspješno. Primili su nekoliko desetaka poziva i elektroničkih pisama građana – svaka se informacija provjeravala.

Dijete je u četvrtak 20. srpnja navečer ostavljeno u dječjim kolicima, umotano u bijeli platneni prekrivač te odjeveno u žutu haljinu s bijelim točkicama bez rukava. Svijetle je puti, plavih očiju i svijetloplave kratke kose, izvijestila je policija na svojoj internetskoj stranici.