Prometnik na kolodvoru pijan propuštao vlakove te prijetio sinu i bivšoj supruzi

Na željezničkom kolodvoru u Ogulinskom Hreljinu policija je ovoga tjedna uhitila službujućeg prometnika koji je pijan prijetio maloljetnom sinu i bivšoj supruzi, a iako u Hrvatskim željeznicam (HŽ) propagiraju nultu toleranciju na alkohol prometnik je, kako se doznaje, u konačnici ispitan samo zbog obiteljskog nasilja.

Svjedoci incidenta na željezničkom kolodvoru ističu da je prometniku nakon uhićenja zbog prijetnji na tom vrlo odgovornom radnom mjestu izmjereno 1,71 promila alkohola, zbog čega se vozači automobila, primjerice, odmah isključuju iz prometa i vode na triježnjenje.

Iako policija taj događaj nije spomenula u svojim dnevnim izvješćima Općinsko državno odvjetništvo potvrdilo je da je uhićeni prometnik ispitan zbog sumnje da je “počinio kazneno djelo prijetnje”, nakon čega su mu “izrečene mjere opreza”.

“Kako se u navedenom predmetu provode izvidi, a postupanje tijekom izvida je tajno, nismo vam u mogućnosti dati više informacija o samom predmetu“, odgovorila je Hini zamjenica općinskog državnog odvjetnika Anamarija Turkalj.

Podaci koji su u ovom slučaju tajni odnose se i na alkoholiziranost prometnika koji je navodno u pijanom stanju propuštao vlakove i istovremeno na sav glas prijetio ubojstvom maloljetnom sinu i bivšoj supruzi.

Hrvatske željeznice Hini su potvrdile da je nakon policijske prijave osigurana zamjena za prometnika u kolodvoru Ogulinski Hreljin te da je željeznički promet funkcionirao nesmetano. O policijskom postupanju čiji je razlog “privatne prirode” u HŽ-u nisu željeli govoriti.

No, na pitanje o politici prema alkoholu na radnom mjestu u HŽ-u navode da je u zadnje tri godine otkaz ugovora o radu zbog ‘pića’ dobilo šest radnika.

Ističu da je sankcioniranje alkoholiziranih zaposlenika regulirano nizom akata – od pravilnika preko kolektivnog ugovora do ‘Upute o načinu i postupku ustanovljivanja prisutnosti alkohola u organizmu radnika koji neposredno sudjeluju u obavljanju željezničkoga prometa’.

Na konkretan upit o događaju karlovačka Policijska uprava odgovorila je da “sukladno zakonskim odredbama ne možemo odgovarati na upite u kojima se ukazuje na identitet bilo koje osobe” te da “policija medije i zainteresiranu javnost pravovremeno obavještava o svim sigurnosno interesantnim događajima”.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo “Andrija Štampar” stanje pijanstva je od 1,5 promila alkohola u krvi, za što je potrebno popiti litru i pol piva, odnosno osam decilitra vina ili 2,5 decilitra žestokog pića.

(Hina)