Projekt Sisačko-moslavačke županije proglašen najboljim u zemlji

Župan Ivo Žinić je u utorak, 20. listopada 2020. godine u Hotelu Hilton GardenInn u Zagrebu, nazočio svečanom proglašenju i dodjeli priznanja najuspješnijim gradovima i najboljim EU projektima u 2020. godini te primio priznanje za najbolji EU projekt u zemlji.

U suradnji s Jutarnjim listom, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj i portalom Župan.hr, Hrvatska zajednica županija provela je izbor za najuspješniji EU projekt u Hrvatskoj s ciljem povećanja razine osviještenosti građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava EU i predstavljanja brojnih uspješnih lokalnih EU projekata.

Peteročlani žiri odlučio je o pobjednicima u četiri kategorije – doprinos lokalnoj i regionalnoj zajednici, prekograničnoj suradnji, znanosti i inovacijama te poduzetništvu, a posebna se nagrada dodjeljuje u kategoriji glasova građana. Projekti iz 20 županija i grada Zagreba prikupili su više od 25 000 glasova, a najviše, čak 8.051 glasova, čak 30,15 posto ukupnog broja glasova osvojio je projekt “Stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja u Sisačko-moslavačkoj županiji osnivanjem poduzetničkog inkubatora PISMO-Novska”.

Ovaj projekt je dio inicijative Sisačko-moslavačke županije kojom se županija nastoji pozicionirati kao središte gaming industrije u Hrvatskoj, najbrže rastuće industrije na svijetu. Župan je istaknuo zadovoljstvo priznanjem te kako je riječ je o poduzetničkom inkubatoru koji je postao prepoznatljiv i izvan granica zemlje. Projekt je u početku bio zamišljen u pet koraka razvoja, međutim počeo se tolikom brzinom razvijati da se uskoro planira i gradnja kampusa gaming industrije. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, a ukupna vrijednost je 24.973.058,02 kuna. Uz nositelja projekta Razvojnu agenciju SI-MO-RA, partneri su još i Sisačko-moslavačka županija i Zagrebački inovacijski centar – ZICER.

Poduzetnički inkubator PISMO sastoji se od dvije zgrade, 26 funkcionalnih jedinica, koje će biti opremljene najmodernijom tehnologijom, što uključuje: VR opremu, glazbeni studio, video studio, konferencijsku dvoranu, motioncapture studio, 3D printer, multimedijski prostor i još mnogo toga.Nakon gradnje gaming inkubatora koji je oživio Novsku i u nju privukao mlade gamere i start-up poduzetnike iz čitave zemlje, Sisačko-moslavačka županija i Razvojna agencija SI-MO-RA kreću u nastavak projekta – gradnju Kampusa gaming industrije vrijednog preko 62 milijuna eura, a koji je proglašen i Strateškim projektom Republike Hrvatske.