Projekt Ivore „Obrazovanjem do posla u turizmu” za nezaposlene u Karlovcu

Izvor: Nacionalno

Ustanova za obrazovanje odraslih „Ivora – škola informatike” predstavila je u četvrtak u Karlovcu projekt „Obrazovanjem do posla u turizmu“, financiran iz Europskog socijalnog fonda, koji će ponuditi nezaposlenim osobama u Karlovcu.

Vrijednost projekta je 1.154.000 kuna, u cijelosti je financiran sredstvima iz EU socijalnog fonda, a kroz njega će nekoliko desetaka nezaposlenih osoba steći diplomu o dodatnim vještinama za poslove recepcionera, sobarice, pomoćnog kuhara i konobara. U teoretskom djelu bit će oko 50 sati, a u praktičnoj obuci najmanje 200 sati.

Ravnateljica Ivore, Milijana Ivanić, rekla je da će karlovački Područni ured Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) osobama sa svoje evidencije nezaposlenih ponuditi obuku koja će početi u rujnu, i trajati do kraja travnja iduće godine. Polaznici će moći biti striktno iz dvije skupine, mlađi od 25 i stariji od 54 godine.

Ivora je jedna od 36 ustanova u Hrvatskoj s kojima je Ministarstvo turizma sklopilo ugovor o financiranju obrazovanja za poslove u turizmu, s tim da se programi međusobno razlikuju, a izvršenje aktivnosti vodi Hrvatski zavod za zapošljavanje.
Cilj projekta je povećati zapošljivost nezaposlenih osoba navedenih dviju dobnih skupina (do 25 i više od 54 godine) kako bi ih se osposobilo po mjeri i potrebama ciljane skupine i poslodavca, da “postanu sigurni i motivirani u radu, te da se znaju koristiti računalima, odnosno da steknu digitalne kompetencije potrebne za korištenje sve složenijih hotelskih usluga“, rekla je Maja Brnardić, voditeljica projekta.

Naglasila je da će u obuci i u provedbi praktičnog programa sudjelovati i mentori iz dviju tvrtki, Motel Roganac iz Duge Rese i Baki d.o.o. Karlovac.

Ivora – škola informatike vodeća je ustanova u Hrvatskoj za obrazovanje odraslih. Škola djeluje u devet gradova s vlastitom infrastrukturom, profesionalnim IT učionicama, profesorima te ostalim materijalno-tehničkim uvjetima.

Kako navode iz Ivore – Kontinuiranim radom i unapređenjem edukativnog procesa, postigli su napredak i u komunikaciji s europskim zemljama što je rezultiralo uspješno završenim projektima Cards 2003 i Cards 2004, te dobivanjem internacionalne validacije sveučilišta Cambridge – CIE (Cambridge International Examination). CIE je prisutan u više od 6.000 škola u 150 zemalja diljem svijeta. Veliki broj vlada, organizacija i institucija u svijetu priznaju Cambridge International diplomu kao dio formalnog obrazovanja.