Projekt „Ekološki centar – Vrata Zrinske gore” odlično napreduje


Nakon provedenog otvorenog postupka javne nabave za dodjelu ugovora za izvođenje radova na rekonstrukciji, dogradnji i nadogradnji objekta DIC-a u „Ekološki centar – Vrata Zrinske Gore“, radovi su započeli nedavno u Prnjavoru Čuntićkom.

Kako radovi napreduju, došao se uvjeriti gradonačelnik Grada Petrinje Darinko Dumbović, koji je podsjetio da cijela ideja nije nova: “Otvorili su je neki ljudi, dobri ljudi, profesori, koji su ovdje lupili temelje Dječjeg istraživalačkog centra, kroz koji je prošlo 30.000 djece iz cijele Hrvatske. Cilj ove priče je da se ovdje okuplja i upoznaje s prirodom, a na kraju krajeva moramo imati odgovornost prema prirodi. Priroda je tu, ona je kraj nas i u njoj treba uživati. Ova investicija koja će biti bliže osam milijuna kuna dat će određene standarde i šanse. Ovo je prilika za područje koje definitivno zaostaje u razvoju. Znamo da su Banovina i cijeli ovaj kraj imali uspone i padove. Moramo reći svima koji su radili na ovom projektu zadnje tri godine da su ga odlično pripremili, da je ta aplikacija uspješna i kroz nju dobivamo izuzetno puno sredstava. Kroz ta sredstva ćemo napraviti dobre stvari.”

„Ekološki centar – Vrata Zrinske Gore“ nalazi se upravo na mjestu gdje se treba sačuvati baština, kultura i tradicija, nastavio je Dumbović: “Zelena dolina kroz koju prolazi Petrinjčica je nešto posebno, ali i Hrastovička i Zrinska gora, Čuntić kula i Pecki kula i Centar za šljivu i kesten u koji je uloženo blizu 10 milijuna kuna. Kad pogledamo Vidikovac i Planinarski dom i te sadržaje ako oplemenimo i napravimo jednu dobru sinergiju, to može biti jedna turistička ponuda, da učenici iz mnogih županija dođu u školu u prirodu. Tu onda imaju europske standarde, koji će dati poruku ljubavi i druženja koje treba proći mladi čovjek kroz svoj život da bi došao do čovjeka.”

U uspješno izvođenje radova uvjerio se i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, koji je potvrdio da je riječ o zanimljivom i vrijednom projektu: “Sam resurs Zrinske gore je fantastičan. Nije to samo grad Petrinja, ali je najveći dio Zrinske gore je vezan na Petrinju. Nisam znao da je najveća kestenova šuma u europskim razmjerima ovdje. To je nevjerojatno, jer kesten nije autohtona biljka. On je došao s rimskim legijama. Ovdje će se ići sa školama u prirodi. Osobno, s pozicije s koje mogu utjecati, tog dijela obveznog programa u Varaždinskoj županiji, ću usmjeriti prema ovoj ljepoti i prema novom Centru.”