Proizvođači zabrinuti za budućnost slavnog paškoga sira

U konkurenciji više od 3 tisuće sireva iz tridesetak zemalja, s engleskog je natjecanja u Kolan na Pagu, stiglo čak devet medalja, od čega četiri zlata. A da bi tako bilo i dalje, potrebni su im mladi kooperanti – pastiri na otoku Pagu.

Zlatni je opet Paški ekstra stari ovčji sir iz 2016., Likotin od mlijeka ličkih ovaca te Dinarski i Liburjan iz mješavine mlijeka. Zahtjevaju se stalno novi okusi, a u Gligori spajaju inovaciju i tradiciju pa tako proizvode sir iz maraskine komine, sir iz mošta, sireve s raznim dodacima…

Ovdje proizvedu petsto tona raznovrsnih sireva na godinu. Dižu količinu, ali i izvoz. Šalju sireve u cijeli svijet, kažu, nedavno su imali jednu isporuku u Dubai, prije mjesec dana paleta sira otišla je u New York, u pregovorima su s Japancima. Na izvoz su najponosniji.

No, strahuju za budućnost paškoga sira. Pašnjake sve više zamjenjuju urbane zone, a ovce napadaju predatori čagljevi. Zbog invazivne makije sobine sve je manje kadulje i druge hrane paških ovaca.

Nažalost, uzgajivači ovaca i pastiri sve su stariji. Mladi bi radije u turizam. A bez vrijednog pastira i zdravog blaga, nema ni zlatnog sira.