Proizvođači jagoda prosvjedovali zbog uvoza jagoda dok domaćih ima dovoljno

Prosvjed jagodara i besplatna podjela jagoda

Hrvatski proizvođači jagoda, na čelu s onima iz Zagreba i Zagrebačke županije, prosvjedovali su u ponedjeljak ujutro ispred trgovačkog centra Plodine u zagrebačkom naselju Lanište, kako bi upozorili da nije u redu da se jagode uvoze dok domaćih, poručuju, ima dovoljno.

– U najvećoj sezoni berbe jagoda, kod nas ima uvoza jagode iz drugih zemalja i one se prodaju po nama neprihvatljivim, dampinškim cijenama. U Plodinama je, npr., bila akcija jagoda za 8,99 kuna po mjerici što je nerealna cijena. Naša realna cijena je ona koju mi držimo na štandovima, to je 12 kuna za mjericu, rekao je Marijan Herceg, predsjednik Udruge uzgajatelja jagoda Grada Zagreba napomenuvši da su troškovi proizvodnje i plasmana visoki.

Herceg je istaknuo da oni nisu protiv uvoza, ali ne sada kada je sezona jagoda u Hrvatskoj. Smatra i da bi se u trgovinama trebalo jasno istaknuti koje su jagode domaće, a koje uvozne. Kaže da im je, osim plasmana, problem i radna snaga.

Na pitanje zašto je hrvatska jagoda skuplja od uvozne, odgovorio je:

– Ako netko misli da se na jagodama može obogatiti mi ćemo mu dati sve upute. Moramo u cijenu ugraditi svoj trošak, od uzgoja pa do plasmana na police. Sve to ima cijenu. Da bi se jagoda uzgojila, treba pripremiti oranicu, napraviti plastenik pa obaviti berbu. Imamo problem i s beračima kojih nema dovoljno, a plaćamo između 25 i 30 kuna po sati.

Proizvođači su složni da im je glavni problem jeftini uvoz i istaknuli da ne traže protekciju u trgovačkim centrima:

– Maloprodajna cijena prve klase jagoda nigdje ne može biti 8,99 kuna po mjerici jer je to ispod ekonomske cijene. Mi prodajemo samo jagode, ne nudimo i toaletni papir i razne druge stvari kroz koje bi se mogli pokrivati. Nigdje u Hrvatskoj cijena ne može biti 8.99, to je nerealno. Ne tražimo ništa iznad, mi tražimo ravnopravnost. Mi beremo zrele jagode, osim ako ju plasiramo na izvoz ili trgovačke centre, onda se ona bere nepotpuno zrela da bi mogla izdržati.

Zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović podržao je jagodare dolaskom na prosvjed i istaknuo:

– Ovdje se pokazuje da je službena ekonomska politika praktički okrenuta protiv proizvođača. Svatko tko u ovoj zemlji pokuša nešto proizvesti biva nasamaren. Ove zrele jagode ne mogu dobiti mjesto u trgovačkim lancima. Ove domaće jagode moraju doći na police i zato se zalažem da mali proizvođači imaju prioritet. Oni moraju tezgariti po gradu da mukotrpno prodaju svoju robu. Strani trgovački lanci okupirali su cijelu državu. Nemam ništa protiv njih, ali moraju ponuditi našu robu, prenose 24sata.