Proglašene dobitnice zagrebačkog Volonterskog Oskara

Dodjela nagrada Volonterskog centra Zagreb Volonterski oskar

Volonterka Nikolina Antolić prva je dobitnica Volonterskog Oskara, nagrade za najaktvinijeg zagrebačkog volontera 2019. godine, dok su druga i treća nagrada u srijedu dodijeljene Dragici Kipson iz udruge La Verna te Nini Sabolić iz Udruge za podršku žtvama i svjedocima.

Svečanom dodjelom u Staroj gradskoj vijećnici obilježen je završetak natječaja za ovogodišnjeg Volonterskog Oskara, koji se povodom Međunarodnog dana volontera dodjeljuje već 11 put.

Od ukupno 19 volontera koji su se prijavili na natječaj, stručno povjerenstvo prethodno je izabralo tri finalistice – Dragicu Kipson , Nikolinu Antolić te Ninu Sabolić, a odluku o prvoj dobitnici Oskara donijeli su građani, koji su za kandidate glasali putem internetske stranice.

Najveći broj njihovih glasova dobila je 25-godišnja volonterka udruge Smješak za sve Nikolina Antolić, no uz nju, Oskare su dobile i ostale dvije finalistice, svaka za svoje volontersko područje.

“Kroz finalistice nastojimo prikazati gdje se sve može volontirati i ističemo osobe koje tu čine korak više. Istovremeno znamo da kako god da odaberemo nismo pogriješili jer je svaki volonterski doprinos važan i svatko od nas daje onoliko koliko može”, izjavila je izvršna direktorica Volonterskog centra Zagreb Jela Prgić Znika.

Prva dobitnica Volonterskog Oskara Antolić, istaknula je Prgić Znika, nagrađena je za nesebičnu ljubav koju je poklonila djeci, jer je od 2015. kroz 1474 volonterska sata u udruzi Smješak za sve, sudjelovala na projektima u kojima je pričala i čitala priče hospitaliziranoj djeci.

Dragica Kipson (63) iz udruge La Verna Oskara je zaslužila za posvećenost promicanju važnosti palijativne skrbi. Od 2012. poklonila je 2056 sati palijativnim pacijentima i njihovim obteljima, kroz brigu o bolesnicima, pružanje socijalne podrške, te, kako je istaknula, dajući osjećaj da ljudima da nisu sami.

Nini Sabolić dodijeljen je Oskar za pomoć i podršku koju je, volonirajući na telefonskoj liniji Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja, pružila ranjivim skupinama.

“U Udruzi za podršku žrtvama i svjedocima pokazala je emocionalnu stabilnost i sposobnost nošenja s kriznim situacijama bez pokazivanja znakova stresa te je dosad skupila 438 volonterskih sati”, istaknula je Prgić Znika.