Prof. dr. sc. Zdravko Tomac: “Mrak gospođe Mrak”

Prof. dr. sc. Zlatko Tomac
Foto: H.Jurković

PIŠE: Prof. dr. sc. Zdravko Tomac

Zgrožen sam naslovom intervjua gospođe Anke Mrak Taritaš u jednom dnevnom listu: “VLADA JE LEGALIZIRALA USTAŠKI POZDRAV, A SLUČAJ PLOČE HOS-a JE KAO DA NACISTIČKA PLOČA NE MOŽE U DACHAU, A MOŽE U MUNCHENU”.

Zašto sam zgrožen takvim naslovom? Zato što tim naslovom a i cijelim intervjuom gospođa Mrak širi mrak u Hrvatskoj kako bi se u tom mraku mogle laži i krivotvorine prodavati za istine. U mraku je teško razlikovati dobro i zlo, laž i istinu jer u mraku svi su isti, u mraku je moguće podvaliti zlo za dobro a laž kao istinu. Zato je važno osvijetliti mrak gospođe Mrak. Zato je važno pokazati zašto je ona teže optužila Domovinski rat i Hrvatsku i hrvatski narod a osobito branitelje od bilo koga do sada. Četnici, veliko Srbi i veliko Muslimani i svi neprijatelji hrvatskog naroda od 90- te godine do danas stalno lažno optužuju Tuđmanovu Hrvatsku da je ustaška, da je Tuđman novi poglavnik, da su se Srbi morali braniti od ustaškog noža ali da je ne samo Tuđmanova Hrvatska nego i današnja Hrvatska ustašoizirana i fašizirana.

Međutim, nitko do sada odnosno svi koji stalno izmišljaju da je Domovinski rat bio borba za obnovu NDH, da je bio fašistički i ustaški nisu se usudili otići tako daleko da hrabre junake koji su dali svoje živote u obrani domovine proglase nacistima i da pozdrav “Za dom spremni” nastao 90- tih u obrani domovine izjednače s Hitlerovim nacističkim pozdravom. To je učinila gospođa Mrak šireći mrak u uvjerenju da se u mraku neće vidjeti kako je istinu pretvorila u laž a junake mlade HOS-ovce, koji su se borili protiv crvenog fašizma i četništva i dali svoje živote, u naciste. Dakle, gospođa Mrak ne samo da tvrdi lažno kao i drugi da je pozdrav “Za dom spremni” na HOS-ovoj spomen ploči nastao u obrambenom Domovinskom ratu u borbi protiv crvenog fašizma i četništva ustaški pozdrav nego ga izjednačava s Hitlerovim nacističkim pozdravom čime, htjela to ili ne, objektivno junake Domovinskog rata proglašava nacistima.

U Hrvatskoj je zavladao mrak pa se ne vidi jer nema svjetla, što znače takve podvale o Domovinskom ratu pa zato ima vrlo malo reagiranja na ovaj intervju zbog kojeg bi u svakoj demokratskoj zemlji pokrenut postupak za opoziv gospođe Mrak kao saborske zastupnice jer ona je dala prisegu da će kao saborska zastupnica provoditi Ustav i štititi interese hrvatskog naroda i boriti se za razvijanje Hrvatske kao demokratske države.

Dakle, gospođa Mrak krši Ustav Republike Hrvatske u kojem stoji da su temelji današnje Hrvatske kao demokratske države udareni u Domovinskom ratu. U saborskoj Deklaraciji o Domovinskom ratu, koja obvezuje sve u Hrvatskoj, uvrštena je istina o Domovinskom ratu i o tome na kojim temeljima i vrijednostima je utemeljena hrvatska država.

Bezobrazno je i protuhrvatski junake Domovinskog rata i njihov pozdrav nastao u obrani svoje domovine uspoređivati s nacističkim pozdravom te na taj način i naše junake izjednačavati s Hitlerovim nacistima.

Jednom od HOS-ovih junaka šrafcigerom su iskopali oči i zamislite sada taj junak se uspoređuje s nacistima a njihov domoljubni pozdrav, jer oni su se borili za dom i domovinu i dali svoje živote, uspoređuje s nacističkim pozdravom. HOS-ovci su bili dio hrvatske vojske u obrambenom Domovinskom ratu. To je činjenica koja se sada pokušava negirati.

HOS-ovci su bili junaci i sudjelovali su u najtežim bitkama i zato ima pravo gradonačelnik Dubrovnika Mate Franković kada je na zahtjeve da se u Dubrovniku ukloni HOS-ov grb rekao nećemo ga ukloniti. On nama ne smeta kao što nam nije smetao ni 90- tih kada su oni branili i obranili Dubrovnik i Hrvatsku. I to je istina. Taj pozdrav smeta onima kojima je smetao i u Domovinskom ratu ali koji su tada šutjeli i s tribina čekali rasplet, koji nisu sudjelovali u Domovinskom ratu ni na koji način ili su čak bili na drugoj protuhrvatskoj strani. Oni bi danas sudili i presudili tim junacima. Oni bi ih od heroja željeli pretvoriti u sramotu i od našeg ponosa u teret ove hrvatske države. Također je činjenica da je sličan pozdrav, a jedno vrijeme identičan, upotrebljavan za vrijeme NDH i Pavelićeva režima i da je nanio štetu hrvatskom narodu i da ga ne treba upotrebljavati i koristiti u bilo kojoj svezi s NDH. Ali se zato mora razlikovati taj pozdrav u Domovinskom ratu i danas od pozdrava u vrijeme NDH. Kao što se današnji hrvatski novac kuna razlikuje od Pavelićeve kune, kao što se i danas pjeva “Lijepa naša” iako se pjevala i u NDH.

Konačno se moramo obračunati s petom hrvatskom kolonom potpomognutom neprijateljima izvana, koja krivotvorinama i lažima pokušava ne samo Domovinski rat nego i ovu Hrvatsku sotonizirati kao fašističku, ustašku i genocidnu državu.

Poginuli HOS-ovci nisu nikog mrzili, nisu nikog zatvorili u logor, nisu ubijali civile, djecu, oni su samo bili izvrsni vojnici, oni su bili herojski branitelji, oni su pobjednici i zato bi svako popuštanje da se u mraku, koji širi gospođa Mrak i njoj slični, nametnu krivotvorine bila prava katastrofa. To ne smijemo dozvoliti. To je naša sveta obveza prema junacima koji su u današnju Hrvatsku i našu slobodu ugradili svoje živote.

Gospođo Mrak, dužni ste se ispričati poginulim HOS-ovcima. Dužni ste se ispričati za uvredu cijelom hrvatskom narodu jer Vi ste u lažnim optužbama otišli dalje i od Slobodana Miloševića i Vojislava Šešelja,  Aleksandra Vulina i Ivice Dačića i svih velikosrba jer nitko od njih nije optužio hrvatske branitelje da su nacisti. Samo ste ih Vi, bez ikakvih ograda, izjednačili s nacistima.